ساخت و ساز ساختمان یک فعالیت پیچیده است که نیاز به کار متخصصان مختلف دارد. دو مورد از مهمترین آنها معمار و نقشه بردار هستند. هر دو در بخش ساخت و ساز کار می کنند، اما نحوه کار و وظایف آن ها متفاوت است. اینکه رشته معماری بهتر است یا نقشه برداری سوال بسیاری از افرادی است که می خواهند میان ان دو رشته، یک رشته کارآمد، پردرآمد و خوب را انتخاب کنند. تفاوت رشته معماری و نقشه برداری از جنبه های مختلفی قابل بررسی است. برای اینکه بتوانید بهترین رشته را انتخاب کنید، باید نیاز جامعه را بررسی کرده و بهترین گزینه را بر اساس سلیقه و میزان درآمدی که می توانید از طریق این رشته بدست آورید، انتخاب نمایید.
رشته معماری چیست؟
رشته معماری یک رشته دانشگاهی است که به منظور تربیت معماران با تجربه در زمینه طراحی، برنامه ریزی و نظارت روی پروژه های ساختمانی انجام می شود. نقش معماران در ایجاد ساختمان ها و سازه ها از طراحی اولیه تا تکمیل ساخت و ساز اساسی است. معماران دانش فنی و نظری در زمینه های مختلف هندسه، فیزیک، مهندسی، تاریخ و هنر معماری دارند. از جمله مهمترین وظایف مهندسان معمار می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- طراحی و برنامه ریزی پروژه های ساختمانی
- توسعه نقشه های فنی
- انتخاب مواد و مصالح و مشخصات فنی هر کدام
- نظارت روی ساخت و ساز و هماهنگی با سایر متخصصان
- اطمینان حاصل کردن از پروژه ها با مقررات و استانداردهای محلی
به عنوان دانشجوی این رشته با نرم افزارها مختلفی کار خواهید کرد و پروژه های مختلفی را انجام خواهید داد. خبر خوب این است که در صورتی که بخواهید به هر دلیلی پروژه های خود را برون سپاری کنید، میتوانید از خدمات کارت پروژه در این زمینه استفاده کنید. در زیر برخی از خدماتمان را آوردهایم:
انجام پروژه معماری | انجام مقاله معماری | انجام پروژه طراحی شهری
انجام پروژه رویت | انجام پروژه اتوکد | انجام پروژه راینو

رشته نقشه برداری چیست؟
رشته نقشه برداری یکی دیگر از رشته های محبوب در امر ساختمان سازی است. هدف از ارائه این رشته آموزش متخصصان در زمینه نقشه برداری برای مدیریت و نظارت روی پروژه های ساختمانی است. نقش مهندسان نقشه برداری مهندسی، نقشه برداری و ساخت و ساز است. آن ها مهارت هایی در زمینه مدیریت و هماهنگ کردن متخصصان مخاطب برای ایجاد یک پروژه ساخت و ساز اختصاصی را دارند. از جمله مهمترین مسئولیت های نقشه بردار می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- نظارت بر اجرای پروژه های عمرانی
- مدیریت بودجه و زمان تحویل
- رفع مشکلات فنی و ساختمانی
- هماهنگی با سایر متخصصان مانند معماران و مهندسان
- اطمینان از تطابق پروژه ها با مقررات و استانداردهای محلی
برخی خدمات ما در زمینه رشته عمران به صورت زیر است:
انجام پروژه عمران | انجام مقاله عمران | انجام پروژه سازه
انجام پروژه زلزله | انجام پروژه بتن | انجام پروژه فولاد
انجام پروژه متره و برآورد | انجام پروژه Arcgis

رشته معماری بهتر است یا نقشه برداری؟
اینکه رشته معماری بهتر است یا نقشه برداری به عوامل مختلفی بستگی دارد که مهمترین آن ها خودتان هستید. اینکه به چه رشته ای علاقه دارید و دوست دارید در چه زمینه ای تحصیل کنید، همگی بسیار مهم هستند. تفاوت رشته معماری و نقشه برداری در تمرکز حرفه ای و تحصیلات دانشگاهی ان ها است.
شرایط تحصیلی رشته معماری و نقشه برداری
اولین تفاوت رشته معماری و رشته نقشه برداری در شرایط تحصیلی این دو رشته است. رشته معماری جزء رشته های پرطرفدار بوده که در اکثر دانشگاه های ایران تحصیل می شود. دروس این رشته بیشتر در زمینه طراحی سازه ای، هندسه ترسیمی، تاریخ و معماری، تاریخچه ها، متره و برآورد و سایر دروس مرتبط هستند. گرایش های این رشته نیز شامل رشته معماری- معماری، معماری داخلی، معماری منظره، انرژی معماری و … هستند. رشته معماری دروس مرتبط بسیار زیادی دارد و افرادی که علاقه مند به این رشته و حوزه کاری مرتبط با معماری، طراحی داخلی و زمینه های مشابه باشند از این رشته بسیار لذت خواهند برد.
رشته نقشه برداری از جمله رشته های محبوب در دانشگاه بوده که با نقشه کشی متفاوت است. نقشه برداری بیشتر با ثبت تصاویر مرتبط همراه بوده و کمتر با نقشه کشی مواجه است. اگر هم نقشه کشی انجام شود، بر اساس اطلاعات مهم و موجود انجام می گردد. از جمله دروس مهم در رشته نقشه برداری می توان به فتوگرامتری، ژئودزی، نقشه برداری زمینی، نقشه برداری مسیر و راهسازی اشاره نمود. گرایش های رشته نقشه برداری در مقایسه با رشته معماری کمتر است. به طوری که افراد می توانند در گرایش های ژئودزی، سنجش از دور و فتوگرامتری مشغول به تحصیل شوند.
مقاله پیشنهادی: در رشته معماری چه درس هایی باید خوب باشد؟
زمینه های کاری نقشه برداری و مهندسی معماری
زمینه های کاری مهندسی نقشه برداری به دو تقسیم می شود که بخش اول مربوط به تخصص و دانشی است که منجر به جمع آوری اطلاعات از سطح زمین به صورت مستقیم و غیر مستقیم می شود. بخش دوم نیز مربوط به تجزیه و بررسی داده های جمع آوری شده و تولید خروجی های مختلف از جمله نقشه ها می باشد. مهندسان نقشه بردار می توانند در زمینه تولید و تهیه نقشه فعالیت کنند. نقشه تهیه شده توسط آن ها یک تصویر افقی از منطقه ای از سطح زمین و سازه است که روی یک صفحه شکل می گیرد.
مهندسان نقشه بردار می توانند به صورت مستقیم مختصات را دریافت کنند و با استفاده از آن ها محل نقشه ها را تولید کرده و پدیده های طبیعی همچون زمین لرزه و سیل را نیز پیش بینی کنند.
اگرچه مهندسی معماری نیز مانند مهندسی نقشه برداری در زمینه ساخت و ساز است؛ اما باید بدانید که زمینه های کاری آن کاملا متفاوت از رشته نقشه برداری می باشد. رشته معماری بیشتر در زمینه های طراحی داخلی، طراحی نمای بیرونی، محوطه سازی فعالیت می کند. در واقع صفر تا صد معماری ساختمان و نظارت بر آن برعهده مهندسان معماری است. بنابراین، مهندسان معماری بیشتر از اینکه در زمینه نقشه کشی فعالیت کنند، در زمینه طراحی و معماری خدمات ارائه می نمایند. طراحی داخلی، مهندسی سازه و طراحی و برنامه ریزی از جمله زمینه های کاری مهندسی معماری هستند.
شاید مطالعه این مقالات هم برایتان جالب باشد:
- رشته ی معماری چه شغل هایی دارد؟ +مهارتهای مورد نیاز برای آن
- چگونه یک مهندس عمران موفق شویم | 7 نکته+نحوه شروع
بازار کار متفاوت رشته معماری و نقشه برداری
برای اینکه بدانید رشته معماری بهتر است یا نقشه برداری باید توجه داشته باشید که این دو رشته بازار کار متفاوتی دارند. افراد فارغ التحصیل در رشته معماری می توانند در زمینه های مختلفی از جمله تاسیس دفتر طراحی معماری شخصی، تاسیس شرکت های مختلف مهندسی در زمینه ساخت و ساز، همکاری به عنوان طراح معمار در شرکت های معماری، طراحی معماری به صورت پروژه ای و بسیاری از موارد مشابه مشغول به کار شوند. از طرفی خود مهندسان معمار با راه اندازی یک شرکت می توانند فعالیت حرفه ای در حوزه معماری داشته باشند و به صورت شخصی کار کنند.
بازار کار مهندسان معمار کمی متنوعتر از بازار کار مهندسان نقشه برداری است. مهندسان نقشه بردار در زمینه های عمرانی مختلفی از جمله راهسازی، خطوط انتقال نیرو، ساختمان سازی و سدسازی فعالیت می کنند و جزء افراد متخصص و باتجربه در این حوزه شناخته می شوند. متخصصان نقشه برداری علاوه بر نقشه برداری زمینی، امکان مشغول به کار شدن در امور دفتری را نیز دارند؛ اما معمولا کار آن ها خارج از شهر و به صورت میدانی و عملیاتی است.
مهندسان نقشه بردار می توانند در حوزه های مختلف از جمله نقشه برداری مناطق وسیع، برنامه نویسی نرم افزارهای مرتبط، بررسی وضعیت بندرگاه ها و رودخانه ها، تصمیم گیری های کلان و … مشغول به کار شوند. فعالیت آن ها در ارگان های نظامی، غیر نظامی و مهندسی سازه در کشور می باشد.
مقالات مرتبط:
- بازار کار رشته معماری برای خانم ها چگونه است؟
- درآمد رشته معماری در ایران چقدر است؟ +عوامل موثر بر درآمد رشته معماری
- درآمد رشته عمران: نحوه کسب درآمد دلاری + حوزه های درآمدزا
- چگونه مهندس عمران پولدار شویم | 10 نکته کاربردی
فرصت های ادامه تحصیل رشته نقشه برداری و معماری
تفاوت رشته معماری و نقشه برداری در فرصت های ادامه تحصیل در داخل و خارج ایران نیز هست. رشته معماری جزء رشته های شناخته شده در سراسر جهان است. هر ساله دانشگاه های زیادی در داخل ایران گرایش های مختلف معماری را ارائه می کنند. البته افراد علاقه مند می توانند این رشته را در هنرستان نیز بخوانند. از مقطع کارشناسی تا دکتری این رشته تحصیلی در ایران ارائه می شود. دانشجویان می توانند پس از فارغ التحصیلی در مقطع کارشناسی در مقطع های بالاتر در دانشگاه های خارج از کشور و کشورهای مطرح اپلای بگیرند و مشغول به تحصیل شوند.
دانشگاه های رشته نقشه برداری نسبت به رشته معماری محدودتر هستند. دو دانشگاه برتر ارائه کننده این رشته شامل دانشگاه تهران و دانشگاه نصیرالدین طوسی هستند. در این دو دانشگاه امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری وجود دارد. کشورهای مطرح زیادی همچون آمریکا و آلمان نیز امکان ادامه تحصیل در رشته نقشه برداری در خارج از کشور را نیز فراهم کرده اند. با این حال فرصت های ادامه تحصیل در این رشته خاصتر و محدودتر از رشته مهندسی معماری است.
به دلیل اینکه تا این قسمت از محتوا همراه ما بودهاید، مطالعه مقالات زیر هم میتواند برای شما جالب باشد:
- صفر تا صد مهاجرت رشته معماری + بهترین کشورها برای مهاجرت
- رشته معماری برای مهاجرت، از رویا تا واقعیت
- تفاوت رشته عمران و معماری، از 0 تا 100 این دو رشته محبوب
سخن پایانی
اینکه رشته معماری بهتر است یا نقشه برداری به جنسیت شما و نظرتان بستگی دارد. رشته معماری جزء رشته هایی است که با ترکیب هنر و اصول ساخت و ساز همراه است و جنبه هنری بیشتری نسبت به رشته نقشه برداری دارد؛ اما رشته نقشه برداری بیشتر با مختصات سر و کار داشته و تخصصیتر از رشته معماری محسوب می شود. بنابراین برای خانم ها و افرادی که روحیه هنری بهتری دارند، رشته معماری بهتر از رشته نقشه برداری است.
سوالات متداول
رشته معماری بهتر است یا نقشه برداری؟
رشته معماری و رشته نقشه برداری هر دو جزء رشته های مرتبط با ساخت و ساز هستند. اما رشته معماری بیشتر در زمینه های هنری و رشته های نقشه برداری بیشتر در زمینه های نقشه برداری و مختصات می باشد.
بازار کار رشته معماری بهتر است یا نقشه برداری؟
بازار کار و تنوع شغلی رشته معماری نسبت به رشته نقشه برداری بهتر است. اما اگر در رشته نقشه برداری تخصص داشته باشید، درآمد بیشتری کسب می کنید.
ارسال پاسخ