در این مجموعه آموزشی در خدمت شما علاقه مندان به این حوزه هستیم. کارشناسان تیم کارت پروژه با جمع آوری اطلاعات در این زمینه برای علاقه مندان فرصتی را فراهم کردند تا دانشجویان و… بتوانند بصورت کامل این مبحث را فراگیرند.با ادامه آموزشها با ما همراه باشید.
سایت مگیران، جستوجوی مقالات فارسی یا magiran سایتی است که به ما این امکان را میدهد که مقالات فارسی مختلفی که در داخل ایران چاپ شده است را پیدا کنیم و به آنها دسترسی داشته باشیم و از این حیث نو بودن یا جدید نبودن کار تحقیقاتی مد نظرمان را کنترل و بررسی کنیم.سایت مگیران در حقیقت بانک اطلاعات نشریات کشور است. در ادامه با نحوه استفاده از سایت مگیران آشنا می شوید.
پیش از ادامه خوب است بدانید در صورتی که میخواهید انجام مقاله خود را به شخص یا تیمی متخصص برون سپاری کنید، میتوانید از خدمات کارت پروژه در این زمینه بهره ببرید. در کارت پروژه امکان انجام انواع مقالات از جمله علمی پژوهشی، انجام مقاله isi و … فراهم شده است.
نحوه استفاده از سایت مگیران به گونه است که یعنی اگر شما در اینجا چیزی را جستوجو کنید، کلیهی مقالات علمی که در نشریات داخل کشور چاپ شده و کلیهی مقالاتی که حتی در روزنامههای کثیرالانتشار چاپ شده را جدا میکند و یک امکان خیلی خوبی را ایجاد میکند که شما ببینید آیا در آن زمینهی تحقیقاتی که شما میخواهید بدانید آیا در داخل ایران کاری انجام شده است یا خیر.
نحوه استفاده از سایت مگیران و دیدن متن کامل مقاله در سایت مگیران باید اشتراک داشته باشید و اگر از منزل وصل شوید، امکان جستوجو برای شما وجود دارد. ولی اگر بخواهید متن کامل مقالهای را دریافت کنید، این امکان وجود ندارد و باید حتماً از دانشگاهتان وصل شوید. اکثر دانشگاههای ایران و مراکز تحقیقاتی کشور اشتراک سایت مگیران را دارند و کاربران آنها میتوانند از این پایگاه استفاده کنند.
در اینجا نوشته شده است دسترسی کاربران دانشگاه تهران به متن مقالات سایت برقرار است. زیرا ما میخواستیم با VPN دانشگاه تهران این کار را انجام بدهیم.
در اینجا مطلبی را سرچ میکنیم. مثلاً کلمه «انار» را سرچ میکنیم.
در اینجا این امکان برای ما ایجاد شده است که در مطالب همهی مجلات این را برایمان جدا کند، در مطالب مجلات علمی مصوب وزارت علوم و وزارت بهداشت این کار را برای ما انجام دهد، جستوجو در مطالب روزنامههای عضو انجام شود، جستوجو در بخش ویژهی مطبوعات رسانهای انجام شود و هر کدام را میتوانیم در اینجا جداسازی کنیم.
مثلاً ما میگوییم در مطالب همهی مجلات جستوجو انجام شود.
جستوجو را میزنیم، این برای ما کلیهی مقالاتی که چه در ژورنالهای مختلف داخل کشور و چه در نشریات مختلف کشور در این زمینه چاپ شده است را نمایش میدهد.
اگر توجه کنید، از فصلنامهی پژوهشی گرفته تا نشریههای حتی انجمنهای علمی را برای ما جدا میکند و نمایش میدهد.
فرض کنید ما از بین اینها، یکی از مقالات را پسندیدم. مثلاً مقالهی مشخص شده در زیر مقالهی خوبی بوده است و ما میخواهیم چکیدهی آن را ببینیم.
اگر بخواهیم چکیده را داشته باشیم، همینجا برای ما نمایش میدهد.
وقتی که چکیده را خواندیم و متوجه شدیم که مقاله میتواند برای ما مفید باشد و میخواهیم متن کامل مقاله را ببینیم، مشابه سایت اسکوپوس در اینجا نیز امکان مشاهده متن را در همین جا برایمان ایجاد کرده است.
مشاهدهی متن را انتخاب میکنیم. صفحهی جدیدی باز میشود.
در صفحهی جدید باز عنوان و چکیدهی مقاله آمده است.
در قسمتی نوشته شده است که برای مشاهدهی متن اینجا کلیک کنید.
در نحوه استفاده از سایت مگیران اگر شما از داخل دانشگاهتان وصل شده باشید و یا با VPN دانشگاهتان باشید و این امکان برای شما وجود داشته باشد که اشتراک سایت مگیران را داشته باشید، در اینجا میتوانید متن کامل را مشاهده کنید.
مشاهده متن را انتخاب میکنیم. دقت بفرمایید که متن کامل مقاله را برای ما میآورد و ما به راحتی میتوانیم از متن کامل مقاله استفاده کنیم.
این web page این امکان را به ما میدهد که جستوجوی پیشرفته داشته باشیم. وارد قسمت جستوجوی پیشرفته میشویم و میتوانیم عبارات را با هم مخلوط کنیم؛ مثلاً بگوییم عباراتی که در مورد آفات انار است را بیاورد یا حداقل یکی از این عبارات در آن باشد. مثلاً بزنیم انار و آفت یا اگر در اینجا بزنیم انار یا آفت، یک مورد از اینها را میآورد و این امکان وجود دارد که اینجا گروهبندی کنیم و از امکانات آن استفاده کنیم.
سایت مگیران میتواند بسیار برای شما مفید باشد، بهخصوص مواقعی که شما میخواهید ببینید در داخل کشور چه کارهای علمی انجام شده است، مقالاتی که در داخل کشور به زبان فارسی چاپ شده است، زیرا بسیاری از این مقالات به زبان فارسی دیگر در سایتهای لاتین به شما نشان داده نمیشود. فرض کنید شما میخواهید یک کار تحقیقاتی انجام دهید و در سایت اسکوپوس و سایتهای مشابه دیگر جستوجو کردید و دیدید به شما نشان داده است که این کار انجام نشده است.
از طرفی کسی که قبلاً این کار را انجام داده است، مقاله را در یک ژورنال فارسی زبان و به زبان فارسی چاپ کرده است که اتفاقاً در اسکوپوس نیامده است. شما به اعتبار آن سرچ قبلی خود کار تحقیقاتی را انجام میدهید، در حالی که این مقاله بهصورت فارسی چاپ شده بود و کار انجام شده بود و در حقیقت کار شما تازگی ندارد و شما بیهوده هم زمانتان، هم انرژی خود را صرف کردید و در خصوص این پروژهای که دارید انجام میدهید، هزینه کردید که این میتواند مکملی برای سایتهای جستوجوگر لاتین باشد.
Search در موتورهای جستجو نظیر Google
یکی دیگر از روشهای جستوجو استفاده از موتورهای جستوجو نظیر گوگل است که در ادامهی کار یک مثال در این خصوص خدمت شما ارائه خواهد شد.
یکی از امکاناتی که ما میتوانیم برای پیدا کردن متون علمی از آن استفاده کنیم، موتور جستوجوگر گوگل است. قبلاً این روال وجود داشت که ما در صفحهی گوگل موضوع مورد نظر خود را سرچ میکردیم و آن مطالبی که در این زمینه وجود داشت را به ما ارائه میکرد که ما باید از بین آنها میگشتیم و مطالبی که با مقالات علمی مرتبط بود را جدا میکردیم و از آنها استفاده میکردیم.
اخیراً چند سالی است که گوگل این امکان را ایجاد کرده است که ما از یکی از لینکهای خود گوگل استفاده کنیم که فقط مقالات علمی را در قبال سرچی که ما انجام میدهیم، به ما ارائه میدهد و آن هم سایتی تحت عنوان گوگل اسکالر است.
همانطوری که در این بخش مشاهده میفرمایید، آدرس آن بهصورت scholar.google.com است.
وقتی که وارد سایت میشوید، این امکان را برای شما فراهم میکند که کلیه مقالاتی که در این زمینه چاپ شدند را به شما ارائه میدهد. به عنوان مثال من یک عبارتی را تایپ میکنم و از گوگل میخواهم که مقالاتی که در این زمینه هست را برای ما نمایش دهد.
همانطور که مشاهده میکنید، کلیه مقالاتی که در این زمینه وجود دارد را برای ما نمایش میدهد و میدانیم که گوگل یک موتور جستوجوگر است. یعنی به سایتهای مختلفی که روی اینترنت وجود دارند، لینک میشود و از آنها اطلاعات را کسب میکند.
گوگل اسکالر هم به سایتهای مختلف لینک میشود و از منابع مختلف مقالات را جمعآوری میکند و در اینجا به ما ارائه میدهد.
بسته به اینکه از کدام منبع است و آن منبع مقاله را به صورت کامل گذاشته است یا خلاصه گذاشته است، به ما خلاصه مقاله یا مقالهی کامل را نشان میدهد.
همینطور که دقت میفرمایید، در اینجا خلاصهی مقاله برای ما ارائه شده است.
ولی در این مورد چون از سامانهی researchgate استفاده کرده است، مقالهی کامل را به ما ارائه میدهد و همینطور مقالات مختلف را شما میتوانید مشاهده بفرمایید.
تمام مقالاتی که عبارت membrane که ما در اسکالر سرچ کرده بودیم در عنوان این مقاله وجود دارد.
سایت گوگل اسکالر این امکان را برای ما به وجود آورده است که میتوانیم مقالاتی که مثلاً از سال ۲۰۱۳ به بعد میباشد را جدا کنید، مقالاتی که از سال ۲۰۱۶ به بعد است را جدا کنید. در اینجا چنین امکانی وجود دارد.
در نحوه استفاده از سایت مگیران حتی میتوانیم patentهایی که در این زمینه وجود دارد را ببینیم و میتوانیم جدا کنیم، بگوییم آنهایی که patent هستند، جدا شوند، آنهایی که patent نیستند، فقط برای ما نمایش داده شوند.
میتوانیم بر اساس سال انتشار آنها را sort کنیم، میتوانیم بر اساس آن ارتباطی که با تحقیق ما دارد، آنها را سرچ کنیم.
یک امکان دیگری که سایت گوگل اسکالر ایجاد کرده است، این است که ما میتوانیم نام متخصصین مختلف و افرادی که در یک زمینهای خبره هستند و محققینی که در این زمینه تحقیقاتی را انجام دادند را نیز سرچ کنیم تا ببینیم چه کارهای تحقیقاتی انجام دادهاند. زیرا ممکن است شخصی کار تحقیقاتی انجام داده باشد که ما با آن سرچی که انجام دادیم، با آن لغتی که سرچ کردیم، تمام کارهای این شخص نیامده باشد.
به عنوان مثال نام خود را سرچ میکنم، وارد صفحهی خود میشویم.
در اینجا همانطور که مشاهده میکنید، page ما نشان داده شده است. دقیقاً مقالاتی که وجود دارد به ترتیب تعداد سایتیشنی که شده است، نمایش داده شده است.
در مقاله نحوه استفاده از سایت مگیران ، به این نکته می رسیم که سایت مگیران یک برتری نسبت به سایت اسکوپوس دارد، اینکه اینجا حتی مقالات فارسی که abstract انگلیسی دارند نیز نشان داده میشود. البته به شرط اینکه خود شخص اینها را Add کرده باشد. معمولاً محققین برای اینکه به کارهایشان سایتیشن بخورد، آن مقالات را در صفحهی شخصی خود Add میکنند.
همانطور که در اسکوپوس برای محققین h-index داشتیم، در اینجا نیز h-indexهایی برای محققین تعریف شده است که بر اساس همان قاعده و اصولی که در مورد h-index اسکوپوس گفتیم، بر همان اساس ولی با استفاده از دیتاهایی که در سامانهی گوگل اسکالر میآید، از آنها استفاده میکند و با استفاده از آنها h-index را تعریف میکند که میتوانید از امکانات استفاده کنید.
حتی یک امکان مناسبی که این سایت دارد، باز مثل اسکوپوس همکارهایی که با این شخص فعالیت داشتند نیز در کنار آن شخص معرفی کرده است.
این امکان از این لحاظ میتواند برای شما مهم باشد که شما این احتمال را میدهید که دیگرانی که با این شخص فعالیت داشتند، قطعاً در همان زمینهی کاری تخصص دارند. پس میتوانید مقالات آن اشخاص را نیز ببینید زیرا احتمال میدهید که آنها نیز مقالهای داشته باشند که بتواند برای کار تحقیقاتی شما مفید باشد.
بهعنوان مثال وارد web page یکی از این اشخاص میشویم و شخص مورد نظر را با مقالاتش نمایش میدهد و میتوانیم از آنها استفاده کنیم. زیرا احتمال میدهیم که به علت همکاری علمی مقالات این شخص نیز بتواند برای تحقیق ما مفید باشد و بتوانیم از آنها استفاده کنیم.
به علاوه، سایت مگیران امکانات بسیار گستردهتری دارد که ما به مواردی که اهمیت بیشتری دارد، اشاره کردیم و شما میتوانید با آزمون و خطا امکانات دیگری که این سامانه دارد را نیز پیدا کنید و به تبع نیازهایتان از آنها استفاده کنید.
ارسال پاسخ