با فصل سوم سری آموزشهای مقالات مروری در خدمت شما علاقمندان به این حوزه هستیم. در این مجموعه آموزشها کارشناسان تیم کارت نگارش مقاله مروری با رویکرد سیستماتیک را به طور علمی به شما آموزش خواهند داد. در واقعا آنچه که واقعا برای نگارش مقالات مروری سیستماتیک و شیوه ارائه آن نیاز دارید در این آموزش ارائه خواهد شد.
در جلسه گذشته چگونگی تحلیل دادهها در مطالعات مروری خدمتتان ارائه شد. در این جلسه ویژگی های ساختاری و محتوایی در شیوه ارائه مرور سیستماتیک ارائه خواهد شد.
ویژگیهای ساختاری و محتوایی در مطالعات مروری چه مواردی هستند؟
در این جلسه ما با ویژگیهای ساختاری و محتوایی آن مقالات مرور سیستماتیک آشنا میشویم.
در این بخش به دنبال این هستیم که یاد بگیریم مقالات مرور سیستماتیک دارای چه ساختار و محتوایی هستند. طبیعتاً مقالات مرور سیستماتیک از ساختار خاص و محتوای خاص برخوردار هستند و دقت ما در این ویژگیها در کیفیت نهایی کار ما تأثیرگذار خواهد بود. ساختار مقالات مرور سیستماتیک با سایر مقالات تا حدودی متفاوت است و در این بخش ما با این تفاوتها آشنا میشویم.
اینجا شما شکلی را از تمامی مراحلی که تا اینجا جهت تدوین مقاله مروری یا حداقل در جهت استخراج و تحلیل دادهها طی کردیم، میبینید.
ابتدا ما زمینهای را تبیین کردیم تا دامنه کارمان را تعیین کردیم. با توجه به اینکه در چه حوزهای میخواهیم مطالعه کنیم، دامنه کارمان و پوشش کارمان مشخص شد، در قالب هدف کار، پرسش کار از چه روشهایی استفاده کردیم، آن مشکل یا آن زمینه تبیین شد، ممکن است پنلی تشکیل شده باشد و مطالعه انطاباقی صورت گرفته باشد. ما ابتدا با چارچوب موضوعی کارمان و چارچوب مفهومی کارمان آشنا میشویم و در مرحله بعد جستجوی جامعی را انجام میدهیم.
همانطورکه گفته شد جستوجوی جامع از اهمیت برخوردار است.
آشنایی با شیوههای جستوجو و شیوههای ارزیابی اطلاعاتی که از طریق جستوجو انجام میدهیم، از اهمیت برخوردار است و در درسهای قبلی راجع به آن صحبت کردیم.
جستوجو میتواند به شکل کلیدواژهای باشد یا به شکل استنادی یا به شکلهای دیگر جستوجو را انجام دهیم.
نگارش مقاله همایشی در سایت کارت پروژه توسط برترین متخصصین قابل اجرا و انجام می باشد. جهت ثبت سفاش کلیک نمایید.
تعداد مقالات لازم را با توجه به ویژگیهایی که گفتیم، حساسیت یا جامعیت و ویژگی یا مانعیت جستوجو میکنیم. در اینجا مرحله پالایش مقالاتی یا کتابها یا آثاری است که ما بعد از جستوجو پیدا میکنیم.
ممکن است بعد از جستوجو ۵۰۰، ۶۰۰، ۱۰۰۰ یا حتی بیشتر از آن اثر پیدا کند. بنابراین اهمیت دارد که اینجا پالایش کیفی شوند و نهایتاً آنهایی که برای ما مناسب هستند، از اهمیت برخوردارند، روزآمد هستند، نگاه علمی به قضیه دارند، به دور از پیشداوری و جانبداری هستند، انتخاب میشوند.
ابتدا تعداد کل مقالات ثبت میشوند و در اینجا ابتدا عنوان و چکیده کنترل میشود.
اینجا وقتی عنوان و چکیده کنترل شود، برخی از عناوین و بخشی از مقالات نامرتبط هستند و حذف میشوند. اما موارد مرتبط ادامه پیدا میکنند. باز در اینجا ممکن است که از بین مرتبطها برخی از مقالات با مطالعه بیشتر یعنی ما معیارهای شفافتر داشته باشیم و وقتی کل متن را بررسی میکنیم، میبینیم که باز برخی از آنها نامرتبط هستند و باز حذف میشوند و مرتبطها باقی میمانند یا ممکن است که ما آنها را به نرمافزارهای مدیریت استناد وارد کنیم. راجع به اینها قبلاً صحبت کردیم که چقدر اهمیت دارند. پس از اینکه اطلاعات مرتبط را انتخاب کردیم، وارد مرحله استخراج مطالب و ترکیب میشویم.
ما در اینجا باید مطالب و اطلاعاتمان را استخراج کنیم و ترکیب کنیم. ممکن است اطلاعاتی که به دست میآوریم، توصیفی یا زمینهای باشد.
آنها را بررسی میکنیم، به دو نوع اطلاعات میرسیم، به دو نوع یافته میرسیم، بخشی از آنها را نمیدانیم؛ آنچه که نمیدانیم، باید در خصوص پژوهش آنها را اطلاع دهیم، یافتههای جدید ماست؛ آنچه که میدانیم، که به ما کمک میکنند که در حوزهی عمل و تصمیمگیری و کاربرد از آنها استفاده کنیم. مهم است که ما بخشی را که میدانیم و ممکن است آنها را تجویز کنیم، تشخیص بر مبنای آنها انجام دهیم را به مخاطبانمان اطلاع دهیم تا آنها بتوانند تصمیمگیری لازم را داشته باشند.
بخشهایی که نمیدانیم که واقعاً چه کاربردهایی داشت، ممکن است از اهمیت و حساسیت برخوردار باشند را صرفاً گزارش میدهیم و طبیعی است که ممکن است در خصوص این موضوعی که ما نمیدانیم، پژوهش یا مقاله مروری دیگری نیاز باشد. بنابراین اگر نیاز بود، اگر همراهی شد، آنجا دوباره ما مراحل انجام یک مرور سیستماتیک را از ابتدا آغاز میکنیم.
ویژگیهای ساختاری و محتوایی
حداقل ملاکهای شایستگی برای تدوین یک مقاله مرور سیستماتیک
حداقل ملاکهای شایستگی برای تدوین یک مقاله مرور سیستماتیک چند تاست که به ترتیب خدمت شما عرض میکنیم:
ابتدا باید پرسش مرتبطی را داشته باشیم، آن را تبیین کنیم. یعنی چه؟ یعنی با استفاده از یک سری ملاکهای سنجش مطالعات و شواهدی که از قبل وجود دارند، ما پرسش مرتبطی را تبیین بکنیم و به دنبال این باشیم که واقعاً پرسشی را پاسخ دهیم. در مرحله بعد باید مطالعات پژوهش را جستوجو کنیم. شیوههای جستوجو را بلد باشیم، شیوههای ارزیابی منابعی که به دست میآوریم را هم بلد باشیم.
در مرحله بعد باید مطالعاتی را که به درد ما میخورند و مفید هستند و از کیفیت لازم برخوردار هستند، انتخاب کنیم و آنها را به فرآیند خودمان وارد کنیم. از اینجا به بعد اطلاعاتی را که ما انتخاب کردیم، وارد فرآیند بررسی و استخراج و تحلیل میشود.
روش مرور سیستماتیک هم مانند سایر روشهای پژوهشی و روشهای علمی میتواند همراه با اشتباه و خطا باشد. بنابراین بهتر است در حین انجام کار ما اطلاعات مربوط به چگونگی انجام کارمان و محدودیتهایی که داشتیم اشاره کنیم تا خوانندگان نهایی یا کارفرمای ما از محدودیتهایی که داشتیم، آگاه شود.
در مرحلهی بعد ما دادههای مربوط به مطالعات انتخاب شدهی خود را گردآوری میکنیم و هدفمان این است که شواهدی را استخراج کنیم. میخواهیم از مطالعهی همهی آن آثار به درک درست و جدیدی برسیم و شواهد جدید را ارائه کنیم و شاید آن شواهد را در قالب جداولی ارائه کنیم.
مطالعات انتخاب شده را بررسی میکنیم و به لحاظ روششناسی آنها را ارزیابی کیفی میکنیم. هنگام تحلیل هم باید به تفاوت کیفیت مطالعات اشاره کنیم و بگوییم که این تفاوتها چه چیزهایی بودند.
در مرحله بعد دادههایمان را ترکیب میکنیم و ممکن است از فراتحلیل استفاده کنیم. بنابراین در اینجا بحث ترکیب دادهها، تلفیق دادهها یا همان تحلیل دادهها اتفاق میافتد که از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. دادههایمان را ارائه میکنیم، نتایجی را میگیریم تفسیر میکنیم، تبیین میکنیم، به تحلیل جدیدی و تبیین جدیدی میرسیم.
و نتایجی را که دریافت کردیم، باید عملاً کیفیت حوادث را و ماوقع را و آنچه که قبلاً اتفاق افتاده است را منعکس کنیم. بنابراین تحلیل و بحث میکنیم و نتایج را اعلام میکنیم و به مخاطبان خودمان ارائه میکنیم. مراحلی که تا اینجا گفتیم، مراحلی بود که به طور کلی در انجام یک مرور سیستماتیک وجود دارند و ما باید آنها را به ترتیب اهمیت انجام دهیم.
اما مقاله مرور سیستماتیک قبل از اینکه برای انتشار ارسال شود، از بخشهایی برخوردار است. شمای کلی یک مقاله مرور سیستماتیک را در اینجا خدمت شما توضیح میدهیم.
دراین جلسه در خصوص ویژگیهای ساختاری و محتوایی در مطالعات مروری مطالبی ارائه شد. در جلسه آینده شمای کلی در شیوه ارائه مقالات مروری سیتماتیک خدمتتان توضیح داده خواهد شد. با ما در جلسات بعدی همراه باشید.
ارسال پاسخ