فرمت بندی مقاله علمی چگونه انجام می شود؟

فرمت بندی مقاله
فرمت بندی مقاله علمی

در این مجموعه آموزشی با عنوان انجام مقاله در خدمت شما علاقه مندان به این حوزه هستیم.کارشناسان تیم کارت پروژه با جمع آوری اطلاعات در این زمینه برای علاقه مندان فرصتی را فراهم کردند تا دانشجویان و… بتوانند بصورت کامل این مبحث را فراگیرند.با ادامه آموزشها در خصوص فرمت بندی مقاله علمی با ما همراه باشید.

یکی دیگر از بخش‌هایی که ما بعد از انجام مقاله باید حتماً به آن توجه کنیم، فرمت بندی مقاله علمی است. توجه کنید که مقالات مختلف که به ژورنال‌های متفاوت ارسال می‌شوند، بسته به نوع ژورنال باید فرمت‌های متفاوتی پیدا کنند. در اینجا می‌خواهیم ببینیم که فرمت بندی مقاله علمی به چه صورت است.

فرمت بندی مقاله علمی

  • رفتن به سایت ژورنال و یافتن فرمت مقاله

وارد سایت ژورنال می‌شویم و فرمت مقاله در آن ژورنال را با هم پیدا می‌کنیم و بررسی می‌کنیم که به چه صورت باید باشد و نحوه‌ی پیدا کردن آن به چه صورت است و در آن فرمت چه پارامترهایی مهم است.

به عنوان مثال دو ژورنال را بررسی می‌کنیم. ژورنال‌های دیگر تقریباً شبیه به همین دو ژورنالی هستند که بررسی خواهند شد.

در ادامه می‌خواهیم در خصوص نحوه‌ی یافتن فرمت یک ژورنال با هم مطالبی را مرور کنیم. ابتدا یک مثال از یک ژورنال الزویر را بررسی می کنیم که نحوه‌ی یافتن فرمت تقریباً در تمامی ژورنال‌های الزویر به همین صورت و یکسان است. در اینجا به عنوان مثال journal of food chemistry را انتخاب می‌کنیم.

انتخاب food chemistry
انتخاب food chemistry به عنوان مثال

وقتی که سرچ می‌کنیم، یک web page مختص این ژورنال می‌آید.

web page مختص ژورنال
web page مختص ژورنال در جستجو

می‌توانیم وارد این web page شویم. تقریباً تمامی ژورنال‌هایی که داخل الزویر هستند، چنین شکل و شمایلی دارند.

وارد شدن به web page
وارد شدن به web page در ژورنال

فقط شکل خود ژورنال، نام ژورنال و اطلاعات مربوط به ژورنال متفاوت است. اگر دقت کنید در یک بخش همان‌طور که ملاحظه می‌فرمایید، قسمتی تحت عنوان راهنمایی برای نویسنده‌ها وجود دارد.

راهنمایی برای نویسنده ها
راهنمایی برای نویسنده ها در ژورنال

روی این بخش کلیک می‌کنیم، دو قسمت فرمت بندی مقاله علمی دارد که این راهنمایی را دقیقاً برای شما عنوان می‌کند.

دو بخش جهت راهنمایی در این گزینه
عنوان کردن راهنمایی در این دو بخش

یا شما می‌توانید به صورت آنلاین از راهنمایی نویسنده‌ها استفاده کنید یا به صورت یک پک پی دی اف تحویل بگیرید. ما به عنوان مثال از یک پک پی دی اف استفاده می‌کنیم.

استفاده از راهنمایی نویسندگان
استفاده از راهنمایی نویسندگان مانند فایل pdf

این دستورالعمل نگارش مقاله را در قالب یک فایل پی دی اف به ما ارائه می‌دهد.

دستورالعمل نگارش مقاله
دستورالعمل نگارش مقاله در قالب فایل pdf

دقت کنید که این فایل همان‌طور که ملاحظه می‌کنید، ۱۳ صفحه است.

شماره صفحه فایل ارائه دستوالعمل
نمایش شماره صفحه فایل ارائه دستوالعمل

یعنی بسیار بسیار جزئیات کامل این کار را بیان کرده است. اما شاید تمامی دوستان وقت کافی برای خواندن تمام این بخش‌ها را نداشته باشند. بعضی از موارد که مهم هستند را بررسی می کنیم و توصیه می‌ شود که حتماً به این موارد توجه کنید و آنها را مدنظر قرار دهید.

یک بخشی وجود دارد که نوع مقالاتی که این ژورنال دریافت می‌کند را اعلام می‌کند. یعنی ژورنال‌هایی هستند که مثلاً مقاله‌ی مروری یا Review دریافت نمی‌کنند و فقط مقاله‌ی Original paper دریافت می‌کنند. یا مقاله‌هایی که حاصل کار تحقیقاتی خودتان است را دریافت می‌کنند.

اعلام نوع مقالات
اعلام نوع مقالات ژورنال

ولی در اینجا همان‌طور که می‌بینید، هم مقاله‌ی تحقیقاتی و هم مقاله‌ی مروری را دریافت می‌کند که می‌تواند کمک شایانی  به شما کند.

بنابراین به‌خصوص هنگامی که مقاله‌ی مروری دارید، حتماً به این نکته توجه کنید. زیرا مقالات اورجینال و حاصل کار تحقیقاتی تقریباً در تمام ژورنال‌ها پذیرفته می‌شوند. مگر ژورنال‌هایی که خود ژورنال تحت عنوان ژورنال چاپ‌کننده‌ی Review شناخته می‌شود که در اسم ژورنال مشخص است.

بحث دیگری که تأکید می‌شود حتماً ملاحظه کنید قسمت ساختار مقالات است. در اینجا ساختار مقاله را دقیقاً مشخص کرده است که به چه صورت باشد؛ ابتدا Title ، سپس نویسنده‌ها، Affiliations ، Abstract باشد، به ترتیب همه‌ی این‌ها را گفته است.

ساختار مقاله
مشخص کردن ساختار مقاله

حتی در بعضی مواقع، عنوان می‌کند که به طور مثال تعداد کاراکترهای نام مقاله باید چقدر باشد که دقیقاً در این بخش مشخص می‌کند.

تعداد کاراکترهای نام مقاله
مشخص کردن تعداد کاراکترهای نام مقاله

در اینجا عنوان کرده است که بخش‌های مختلف مقاله مانند introduction، materials and methods، Result and discussions  و نظایر آن را با عدد باید نشان دهیم. یعنی مثلاً بنویسید.

  1. introduction
  2. materials and methods

و اگر زیربخشی نیز دارد، به صورت زیر خواهد بود:

2.1

2.2

پس حتماً به این مورد نیز توجه کنید. عمدتاً ژورنال‌های الزویر به این صورت با عدد بخش‌ها را نشان می‌دهند که حتماً باید ملاحظه بفرمایید.

در ادامه‌ی کار یک سری اطلاعات ضروری را در خصوص Title page آورده است این‌که Title به چه صورت باشد. نویسنده‌ها و Affiliationشان به چه صورت باشند. مثلاً ابتدا اسم کوچک شخص باشد و بعد نام خانوادگی‌اش قرار بگیرد یا خیر، ابتدا نام خانوادگی باشد و بعد نام کوچک شخص باشد؟ آیا خود نام کوچک به صورت کامل بیاید یا فقط حرف اول نام کوچک بیاید؟ همه‌ی این‌ها در اینجا ذکر می‌شود.

مشخص کردن ورود اطلاعات برای عنوان
مشخص کردن ورود اطلاعات برای عنوان مقاله

Affiliationشان به چه صورت باشد؟ آیا رفرنس دادن به Affiliation با حرف کوچک باشد یا با عدد باشد؟

همه‌ی این موارد را در این بخش ذکر می‌کند که حتماً باید به آن توجه کنید.

اطلاعات نام نویسندگان
چگونگی ورود اطلاعات نویسندگان

در بخش بعدی همان‌طور که ملاحظه می‌فرمایید Corresponding author را ذکر کرده است که باید به چه صورت باشد.

یعنی تأکید بر این دارد که به چه اطلاعاتی مربوط به نویسنده‌ی مسئول لازم است. در اینجا قید می‌کند که حتماً باید ایمیل آن شخص و اطلاعات تماس او بیاید.

ایمیل و اطلاعات تماس
الزام ایمیل و اطلاعات تماس

در ادامه‌ی کار اطلاعاتی در خصوص abstract داده است و عنوان کرده است که خلاصه‌ی مقاله نباید بیشتر از ۱۵۰ لغت باشد. به خصوص تعداد لغات خلاصه‌ی مقاله را را حتماً دقت کنید.

تعداد لغات خلاصه مقاله
خلاصه مقاله کمتر از 150 لغت

در این قسمت در مورد Highlights گفته است.

highlights
highlights مقاله

در اینجا توضیحی در خصوص Highlights ارائه داده می شود. Highlights در حقیقت چند جمله است که برجسته‌ترین نتایج شما را می‌دهد. ژورنال‌هایی که عمدتاً ژورنال‌های الزویر هستند، از شما بین ۳ تا ۵ مورد Highlight می‌خواهند. یعنی یکی از فایل‌هایی که همراه با مقاله‌تان باید سابمیت کنید، فایل Highlights است. سه یا پنج جمله که شاخص‌ترین نتیجه‌ی شما را بیان می‌کند را باید اعلام کنید.

اما دقت بفرمایید که Highlights محدودیت کاراکتر دارد.

در اینجا توجه کنید که نوشته شده است حداکثر ۸۵ کاراکتر با احتساب space در هر highlight یا در هر جمله باید رعایت شود و نباید بیشتر از این تعداد باشد.

محدودیت کاراکتر Highlight
محدودیت کاراکتر Highlight حداکثر 85 کاراکتر

مثال‌هایی نیز بیان کرده است که شما می‌توانید از آن‌ها به عنوان راهنما استفاده کنید.

پس از آن مطالب دیگری را عنوان کرده است که ما از آن بخش‌ها عبور می‌کنیم.

در فرمت بندی مقاله علمی نکته‌ی دیگری که باید به آن توجه کنید، بحث شکل‌های رنگی است.

شکل های رنگی
شکل های رنگی مقاله

توجه کنید بعضی ژورنال‌ها هستند که برای شکل رنگی هزینه‌ی چاپ می‌گیرند. به این نکته توجه کنید که اگر شکل رنگی شما ضرورت ندارد، شکل را به صورت سیاه و سفید قرار دهید. هرچند اگر ضرورت هم داشته باشد، توصیه‌ی این است که از ژورنال‌های مشابهی استفاده کنید که بابت شکل رنگی هزینه‌ای دریافت نمی‌کنند که هزینه‌ی چاپ مقاله‌تان کمتر شود.

اما ژورنال‌هایی وجود دارند که فقط برای نسخه‌ی چاپی در خصوص شکل رنگی هزینه دریافت می‌کنند ولی نسخه‌ی آنلاین که روی اینترنت قرار دارد، نیاز به هزینه ندارد که این ژورنال هم جزء آن ژورنال‌ها است.

در این قسمت هم در مورد عناوین شکل‌ها مطالبی را گفته است.

عنوان شکل ها
عناوین شکل ها در مقاله

این قسمت در مورد این‌که جدول به چه صورت باشد، مطالبی گفته است.

جداول مقاله
مطالبی از جداول مقاله

یکی از بخش‌هایی که در فرمت بندی مقاله علمی بسیار مهم است و حتماً باید به آن توجه کنید، بخش رفرنس است. زیرا ژورنا‌ل به ژورنال متفاوت است. حتی این مورد در ژورنال‌های یک انتشارات هم می‌تواند با هم متفاوت باشند. بنابراین باید به چند نکته دقت کنید.

اولاً داخل متن به چه صورت بیاید، آیا با عدد بیاید یا با نام کامل آورده شود؟

ثانیاً اگر با اسم کامل می‌آید، چند اسم را می‌توانیم بیاوریم؟ مثلاً یک یا دو اسم را به‌صورت کامل بیاوریم و سه اسم را et al بگذاریم یا خیر، سه اسم را به‌طور کامل بنویسیم و برای چهار نفر et al قرار دهیم که حتماً باید به این نکته توجه داشته باشید که در این قسمت دقیقاً ذکر کرده است و در ادامه‌‌ی کار شما می‌بینید که نحوه‌ی نگارش در انتهای متن را هم در اینجا آورده است که در انتهای متن به چه صورت باشد.

نحوه نگارش متن
نحوه نگارش انتهای متن مقاله
مرجع داده ها
مرجع داده ها در مقاله
نرم افزار مدیریت رفرنس
نمایش مدیریت رفرنس
لینک ها در رفرنس
نمایش لینک ها در رفرنس
data set
data set در مقاله
نمونه رفرنس
نمایش نمونه رفرنس

مثال‌هایی را نیز ذکر کرده است:

در این قسمت مثالی از رفرنس در این ژورنال وجود دارد.

نمونه رفرنس
نمونه رفرنس مقاله

بعد از نام خانوادگی نویسنده علامت کاما (,) قرار می‌گیرد. سپس حرف اول نام کوچک نویسنده قرار می‌گیرد. بعد از آن علامت نقطه قرار می‌گیرد، بعد علامت کاما قرار می‌گیرد و به ترتیب گفته شده ادامه پیدا می‌کند.

بین نویسنده‌ی آخر و نویسنده‌ی قبلی‌اش یک & قرار می‌گیرد. بعد از آن پرانتز باز می‌شود داخل پرانتز سال نگارش نوشته می‌شود، پرانتز بسته شده و نقطه قرار می‌گیرد. و بعد عنوان خود مقاله قرار می‌گیرد و بعد از آن نقطه قرار می‌گیرد، سپس نام ژورنال به صورت ایتالیک وارد شده و سپس علامت کاما قرار می‌گیرد. شماره‌ی جلد به صورت ایتالیک می‌آید و کاما قرار می‌گیرد. بعد صفحه‌ی مربوط به آن مقاله آورده می‌شود، ولی دیگر ایتالیک نیست و در انتها علامت نقطه قرار می‌گیرد.

در فرمت بندی مقاله علمی دقت کنید که جزء به جزء این نکاتی که بررسی شد، حتی در حد یک space که وجود داشته باشد یا خیر، مهم هستند و باید آنها را رعایت کنید. اما اگر از برنامه‌ی EndNot بخواهید استفاده کنید، داخل خود برنامه‌ این موارد save شده است. شما اگر تعیین کنید که می‌خواهید با food chemistry سابمیت کنید، توسط خود برنامه  قطعاً به این فرمت درمی‌آید و شما از این بابت مشکلی ندارید.

دقت کنید ابتدا نمونه‌ای از یک مقاله که به آن رفرنس داده شده است، آورده شده است. سپس نمونه‌ای از یک کتاب که به آن رفرنس داده شده است و بعد نمونه‌ای از فصلی از یک کتاب که به آن رفرنس داده شده است، آورده شده است.

نمونه‌ای از رفرنس به یک web page آورده شده است. همین‌طور نمونه‌های مختلفی که می‌توانید از آنها استفاده کنید، آورده شده است.

تاکید می شود که بخشی از فرمت ژورنال که شما خیلی می‌توانید از آن استفاده کنید و حتماً به آن مراجعه کنید، همین بخش رفرنس است که دقیقاً مطابق با مطالب ذکر شده در آن بخش باشد.

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، اطلاعات بسیار گسترده‌ی دیگری نیز آمده است که عمدتاً اطلاعات ضروری نیستند و تنها نکته‌ی دیگری که تاکید می شود حتماً در این اطلاعات آن را کنترل کنید، بحث این است که آیا چاپ مقاله در این ژورنال رایگان است یا غیررایگان می‌باشد. این هم بحث مهمی است که تأکید می‌ شود در همین ابتدا دقت کنید. زیرا بسیاری از افراد دقت نمی‌کنند و مقاله را سابمیت می‌کنند و وقتی که مقاله پذیرفته می‌شود، از شما برای چاپ آن درخواست هزینه می‌کنند.

در این حالت شما دیگر نمی‌توانید تصمیمی بگیرید. یا کلا باید کنسل کنید زیرا برای کنسل کردن هم پروسه‌ی داوری ممکن است تا یک سال به طول انجامد و شما یک سال از زمان خود را از دست خواهید داد. بنابراین به این مورد هم حتماً توجه کنید که آیا مقاله به صورت پولی چاپ می‌شود یا این‌که رایگان است.

مجدد وارد صفحه‌ی‌ ژورنال می‌شویم.

همان‌طور که گفته شد، همه‌ی این مطالب را می‌توانید به صورت آنلاین نیز داشته باشید. اگر روی کلمه‌ی online کلیک کنید، همه‌ی مطالبی که بیان شد به صورت online برای شما می‌آید و شما می‌توانید از آن مطالب آنلاین استفاده کنید.

مطالب آنلاین
استفاده از مطالب به صورت آنلاین
راهنمای نویسندگان
راهنمایی برای نویسندگان
ادامه راهنمای نویسندگان
ادامه راهنمایی برای نویسندگان

حسن این مورد این است که هر بخشی که نیاز داشته باشید می‌توانید فقط آن بخش را بررسی کنید. مثلاً ما می‌خواهیم بدانیم رفرنس‌ها به چه صورت است، روی خود References کلیک می‌کنیم و مطالب مربوط به رفرنس می‌آید که رفرنس باید به چه صورت باشد.

مطالب مربوط به رفرنس ها
مطالب رفرنس ها
اطلاعات رفرنس
اطلاعات مربوط به رفرنس ها

دقت کنید که ژورنال‌هایی که عضو انتشارات الزویر هستند، متد یافتن فرمت ژورنال عمدتاً به همین شکل است و عمدتاً هم فرمت‌های مشابه هم دارند. اگر تفاوت‌هایی وجود داشته باشد، گاهی در نحوه‌ی رفرنس‌دهی می‌باشد. ولی در مابقی ساختار مقاله عمدتاً مشابه هم هستند.

ژورنال‌های دیگری که شما می‌توانید سرچ کنید، ژورنال‌هایی هستند که توسط انتشارات دیگر چاپ می‌شوند که ما به عنوان مثال یکی دیگر از این ژورنال‌ها را معرفی می‌کنیم که توسط انتشارات دیگری چاپ می‌شود.

برای فرمت بندی مقاله علمی مثال دیگری که بررسی خواهیم کرد، ژورنالی از انتشارات wiley است. ما به عنوان مثال ژورنال food processing and preservation را در اینجا سرچ می‌کنیم.

ژورنال های انتشارات دیگر
ژورنال های چاپ شده توسط انتشارات دیگر
نتایج ژورنال جستجو شده
نمایش نتایج ژورنال جستجو شده

وارد web page ژورنال می‌شویم و همان‌طور که می‌بینید، در این قسمت اطلاعات مربوط به خود ژورنال آمده است و در گوشه‌ی سمت چپ اطلاعات مربوط به ژورنال یک بخشی تحت عنوان دستورالعمل راهنمایی نویسنده‌ها وجود دارد که اگر روی آن کلیک کنیم، باز اطلاعات مربوط به آن مقالاتی که باید به آن شیوه نگاشته شود، در این قسمت آمده است.

کتابخانه آنلاین
نمایش کتابخانه آنلاین
journal tools
journal tools مقاله

توجه کنید که باز نظیر ژورنال قبلی همان اطلاعاتی که بررسی شد مهم است. فقط به دنبال آن اطلاعات می‌گردیم که به چه صورت هستند. ساختار خود مقاله باید به چه صورت باشد، چه فونتی استفاده شود، رفرنس‌ها باید به چه صورت باشد.

اطلاعاتی درباره مقاله
اطلاعاتی درباره مقاله و فونت و ژورنال

در این قسمت نمونه‌هایی از رفرنس آمده است که به چه صورت نگاشته شوند .

نمایش رفرنس ها
نمایش قسمت هایی از رفرنس ها

تاکید می شود در بین دستورالعملی که وجود دارد، بگردید که آیا چاپ مقاله در این ژورنال نیاز به پرداخت هزینه دارد یا خیر. زیرا این نکته‌ی بسیار مهمی است که حتماً باید در ابتدای کار مدنظر قرار دهید، برای این‌که انتخاب مناسب و درستی داشته باشید.

در کنار این می‌توانیم ژورنال‌های دیگری را هم داشته باشیم. به عنوان مثال گروه بعدی ژورنال‌ها، ژورنال‌های گروه انتشارات Springer هستند که شاید ساختارشان کمی متفاوت‌تر باشد. به عنوان مثال یک ژورنالی از انتشارات Springer مثال می‌زنیم.

ژورنال انتشارات springer
نمونه ژورنال springer

همان طور که مشاهده می‌کنید European Food Research and technology یک ژورنال از انتشارات Springer است.

ژورنال انتشارات springer
نمونه ژورنال انتشارات springer

مجدداً وقتی که سرچ کردیم، وارد بخش اطلاعات مربوط به آن ژورنال می‌شویم.

اطلاعات ژورنال
اطلاعات مربوط به ژورنال

در این قسمت اطلاعات مربوط به ژورنال را می‌آورد. می‌توانیم وارد صفحه‌ی خود ژورنال شویم و اطلاعات مدنظرمان را پیدا کنیم یا این‌که در پایین همان بخشی که سرچ کردیم، می‌توانید اطلاعات مربوط به مقالاتی که باید به آن فرمت دربیایند و به این ژورنال ارسال شوند را پیدا کنیم.

اطلاعات مربوط به مقاله
پیدا کردن اطلاعات مربوط به مقاله
درباره ژورنال
اطلاعات درباره ژورنال
درباره ژورنال
انتخاب گزینه درباره ژورنال

بخش اطلاعات مربوط به آن ژورنال را می‌زنیم و جستجو انجام می‌شود و اطلاعات مربوط به آن ژورنال را برای ما در قالب یک فایلی که مختص به آن ژورنال است، می‌آورد.

اطلاعات مربوط به ژورنال
بخش اطلاعات مربوط به ژورنال

دقت کنید که در کناره‌ی سمت راست این صفحه که مختص خود این ژورنال است، یک سری اطلاعات آمده است که از جمله‌ی آن‌ها دستورالعمل نویسنده‌ها است.

دستورالعمل نویسنده ژورنال
دستورالعمل های نویسنده ژورنال

اگر روی دستورالعمل نویسنده‌ها کلیک کنیم، در اینجا دستورالعمل مربوط به نگارش در این ژورنال را برایمان آورده است. این قسمت را نیز گروه‌بندی کرده است.

دستورالعمل مربوط به نگارش ژورنال
گروه بندی دستورالعمل مربوط به نگارش ژورنال

مثلاً گفته شده است که Title page به چه صورت باید باشد، و روی Title page که کلیک کنیم، دقیقاً مواردی که باید در Title page مراعات شود را نمایش می‌دهد، سپس مواردی که برای Abstract باید مراعات شود را می‌آورد.

title page
جزئیات عنوان صفحه

به عنوان مثال دقت کنید که در این قسمت نوشته شده است Abstract شما باید بین ۱۵۰ تا ۲۵۰ لغت باشد یا موارد دیگری که قبلاً به شما در مورد آنها تأکید شده بود یا می‌گوید که لغات کلیدی باید بین ۴ تا ۶ لغت باشد.

تعداد لغات کلیدی
تعداد لغات کلیدی بین 4 تا 6 لغت

وارد بخش بعدی می‌شویم که متن اصلی است.

متن اصلی
بخش متن اصلی

باز اطلاعاتی مربوط به این بخش را برای ما می‌آورد که لازم است حتماً این اطلاعات مراعات شود که به خود متن اصلی مربوط می‌شود.

مورد دیگری که تاکید می شود اینکه حتماً نکات مربوط به آن را رعایت کنید و مراجعه کنید تا ببینید به چه شکل است، بخش رفرنس‌ها می‌باشد.

بخش مهم رفرنس ها
دقت در بخش مهم رفرنس ها

در اینجا دقیقاً ذکر شده است. توجه کنید که نحوه‌ی نگارش رفرنس در اینجا با قبلی متفاوت است. اگر دقت کرده باشید، در موارد قبلی نگارش رفرنس به این صورت بود که به صورت نام خانوادگی نویسنده‌ی اول یا نویسنده‌‌های اول و دوم و به آن فرمتی که گفته شد، می‌آمد و در انتهای کار هم به ترتیب حروف الفبا قرار می‌گرفت.

ترتیب رفرنس ها
ترتیب رفرنس ها با حروف الفبا

ولی در اینجا گفته است که با عددی که در داخل قلاب‌ها قرار می‌گیرند، آورده شود و در انتهای کار هم به همین ترتیب باید با عدد آورده شوند و نحوه‌ی نوشتن هر رفرنس را هم اگر توجه کنید، کاملاً متفاوت شده است.

در مثال قبلی ما بعد از نام خانوادگی نویسنده یک کاما قرار می‌دادیم، بعد از حرف اول نام او نقطه و بعد کاما قرار می‌دادیم. اینجا کلاً نوشته می شود و در انتها یک کاما قرار می‌دهند. وقتی نویسنده‌ی آخر را می‌نویسند دیگر هیچ علامتی قرار نمی‌دهند، پرانتز را باز می‌کنند، سال نگارش را قرار می‌دهند، سپس پرانتز را بسته و بدون این که هیچ کاما یا نقطه‌آی قرار دهند، نام آن مقاله نوشته می‌شود.

اگر دقت کنید کاملاً متفاوت شده است.

در این قسمت از فرمت بندی مقاله علمی یکی از بخش‌هایی که توجه شما را به آن جلب می‌کنیم، این است که در بعضی از ژورنال‌ها مانند این ژورنال نام کامل ژورنال در داخل رفرنس‌ها نمی‌آید.

عدم نمایش نام رفرنس
عدم نمایش نام کامل رفرنس مانند دیگر رفرنس ها

نام خلاصه‌ی ژورنال می‌آید که در ادامه‌ی کار بررسی مس شود که چگونه نام خلاصه‌ی ژورنال را پیدا کنید. و بعد از آن شماره‌ی جلد، بعد علامت «:» و شماره صفحه‌ بدون این‌که علامت نقطه در انتهای آن قرار گیرد، آورده می‌شود.

اگر توجه کنید، می‌بینید که کاملاً متفاوت شده است.

یا این‌که این یک دستورالعمل دیگری نیز ارائه داده است. در دستورالعمل بعدی اصلاً نام مقاله نمی‌آید.

عدم نمایش نام مقاله
عدم نمایش نام مقاله در دستورالعمل

بنابراین بدانید که رفرنس از یک ژورنال به ژورنال دیگر کاملاً متفاوت شده است. پس حتماً باید دقت کنید. این‌که کتاب‌ها باید به چه صورت باشد، chapter یک کتاب به چه صورت باشد، داکیومنت‌هایی که به صورت آنلاین هستند، به چه صورت باشد، همه‌ی این‌ها در این قسمت آورده شده است.

تفاوت رفرنس ها
تفاوت رفرنس ها ژورنال به ژورنال

در کنار آن این‌که جداول به چه صورتی باشد، باز روی Tables کلیک می‌کنیم که برایمان نکات مربوطه را می‌آورد.

جداول در ژورنال
چگونگی جداول در ژورنال

یعنی اطلاعات این‌چنینی همه با مثال‌هایی دقیقاً به ما ارائه می‌دهد که به چه صورت باشد و سایر مواردی که شما گاهاً می‌توانید به آن مراجعه کنید، بسته به نوع کارتان از آن اطلاعات استفاده کنید و دقیقاً مقاله‌ی خود را منطبق بر این فرمت آماده کنید.

فرمت مقاله
چگونگی فرمت مقاله

توجه کنید که عمده‌ی ژورنال‌های انتشارات Springer عمدتاً به همین ساختار فرمت می‌باشند و شما با همین شیوه می‌توانید ساختار نگارش مقاله را پیدا کنید.

در بعضی از ژورنال‌ها در حین رفرنس‌نویسی، بسته به فرمت‌ ژورنال اگر مقاله‌ای بیاید، در انتهای نام مقاله، نام ژورنال مربوطه را به صورت کامل از شما نمی‌خواهد، بلکه آن نام اختصاری ژورنال را از شما می‌خواهد. در چنین مواقعی ژورنال‌ها بسیار زیاد هستند و شاید شما اطلاع کافی از نام اختصاری تمام ژورنال‌ها نداشته باشید.

اکنون می‌خواهیم ببینیم که به چه صورت می‌توانیم نام اختصاری ژورنال مورد نظرمان را پیدا کنیم.

در گوگل journal abbreviation را سرچ می‌کنیم. سایت‌های مختلفی می‌آیند که به شما این اطلاعات را می‌دهد و شما می‌توانید از آنها استفاده کنید.

به عنوان مثال اولین مورد را انتخاب می‌کنیم.

journal abbreviation
جستجوی journal abbreviation

بعد از این‌که انتخاب شد، اگر توجه داشته باشید، داخل این مجموعه به ترتیب حروف الفبا ژورنال‌ها را مرتب کرده است.

مرتب سازی ژورنال
مرتب سازی ژورنال با حروف الفبا

یعنی بسته به این‌که ابتدای نام ژورنال مد نظر ما با کدام حرف الفبا آغاز می‌شود، ژورنال‌های متفاوتی می‌آید. مثلاً ممکن است که ژورنال ما با حرف b شروع شود. وارد حرف B می‌شویم و اینجا ژورنال‌هایی را می‌آورد که با حرف B شروع می‌شوند. تقریباً تمام ژورنال‌هایی که نامشان با حرف B شروع می‌شود را نشان می‌دهد. هر کدام از این‌ها که مدنظرتان بود را انتخاب می‌کنید.

ژورنال های به حروف b
نمایش ژورنال های به حروف b

اگر دقت کنید، BATTELE TECHNICAL REVIEW نام کلی ژورنال است و در زیر آن نام خلاصه‌ی آن قرار گرفته است (BATTELE TECH REV) که شما می‌توانید بسته به این‌که ژورنالتان کدام ژورنال می‌باشد، زیر آن را نگاه کنید و نام خلاصه‌ی آن ژورنال را پیدا کنید و در رفرنس خودتان از این نام خلاصه استفاده کنید.

خلاصه ژورنال در ادامه نام ژورنال
نمایش خلاصه ژورنال در ادامه نام ژورنال

دقت کنید که این web pageها بسیار گسترده هستند یعنی شما امکانات بسیار زیادی را از هر کدام از این‌ها بخواهید می‌توانید استفاده کنید.

امکانات web page
استفاده از امکانات web page

اگر احتمالاً نام ژورنال مورد نظر را در یکی از سایت‌ها پیدا نکردید، قطعاً سایت بعدی جوابگو خواهد بود. ولی عمدتاً این‌ها جامع هستند و تمام ژورنال‌ها را دربرمی‌گیرند و شما می‌توانید از آن استفاده کنید.

بررسی کردیم که چگونه می‌توانیم به سایت ژورنال برویم و فرمت مقاله را پیدا کنیم و بر اساس آن فرمت اطلاعات مورد نیازمان را به دست آوریم و مقاله‌ای که قرار است سابمیت کنیم، دقیقاً طبق همان اطلاعات آماده کنیم.

در ادامه مواردی بیان می شود که مهم هستند و باید به آن‌ها در فرمت بندی مقاله علمی توجه خاصی شود.

  • آیا نیاز است صفحه عنوان فایلی جداگانه باشد؟

باید دقت کنید که آیا نیاز است که صفحه‌ی عنوان فایل جداگانه‌ای باشد، یا خیر همراه همان main document یا فایل اصلی باید سابمیت شود.

  • تعداد character عنوان Running title چقدر باشد؟

موضوع بعدی که باید به آن توجه کنید این است که تعداد کاراکتر Running title باید چقدر باشد. همین‌طور بعضی از ژورنال‌ها کاراکتر خاصی برای عنوان مقاله در نظر گرفتند یا تعداد لغات خاصی برای عنوان مقاله در نظر گرفته اند.

  • نحوه نوشتن اسامی نویسندگان چگونه است؟

نحوه‌ی نوشتن اسامی نویسنده‌ها باید به چه صورت باشد؟ به فرمت‌های مختلفی می‌تواند باشد. می‌تواند نام کامل شخص (نام کوچک) ، نام خانوادگی قرار بگیرد و همین‌طور الی آخر یا برعکس می‌تواند نام خانوادگی بیاید، سپس نام کوچک و الی آخر قرار بگیرد یا می‌تواند حرف اول نام کوچک و بعد از آن نقطه قرار بگیرد. می‌تواند تمام این‌ها با حروف بزرگ نشان داده شوند. ژورنال‌هایی وجود دارند که نام کامل شخص باید بیاید و حتماً باید با حروف بزرگ نشان داده شود. بنابراین این مورد را بررسی کنید که باید به چه صورت باشد.

  • چه اطلاعاتی از آدرس نویسندگان مورد نیاز است؟

این مورد را نیز بررسی کنید. ژورنال‌هایی هستند که می‌گویند شما فقط همان Affiliation نویسنده را قرار دهید، کفایت می‌کند. ولی ژورنال‌هایی هستند که تأکید بر این دارند که شما برای هر نویسنده، فارغ از این‌که corresponding author است یا نیست، ایمیل شخص را حتماً باید قرار دهید و باید به این مورد توجه کنید که به چه صورت است.

  • نویسنده مسئول را چگونه نشان خواهیم داد؟ چه اطلاعاتی از نویسنده مسئول مورد نیاز است؟

مورد بعدی که لازم است دقت ویژه‌ای به آن شود، نویسنده‌ی مسئول است. بررسی کنید که نویسنده‌ی مسئول را باید به چه صورت نشان دهید و چه اطلاعاتی از نویسنده مسئول مورد نیاز است.

ژورنال‌هایی هستند که فقط یک Full address کفایت می‌کند و ژورنا‌ل‌هایی هم هستند که باید حتماً تلفن و فکس شخص نوشته شود و ژورنال‌هایی نیز هستند که ایمیل نویسنده‌ی مسئول را باید حتماً قرار دهیم.

قاعدتاً هرچه اطلاعات کامل‌تر باشد، بهتر و مطلوب‌تر است. به اصطلاح دست‌یابی ‌‌‌به نویسنده‌ی مسئول راحت‌تر است. ولی قاعدتاً باید در فرمت بندی مقاله علمی بررسی شود که به چه فرمتی نیاز دارند و از همان فرمت استفاده کنیم.

  • تعداد لغات خلاصه مقاله چقدر باشد؟

یکی دیگر از مواردی که توصیه می‌ شود حتماً در فرمت بندی مقاله علمی به آن توجه کنید، تعداد لغات خلاصه مقاله یا Abstract است. این را حتماً مطالعه کنید زیرا در بعضی از ژورنال‌ها ۱۵۰ ، ۲۵۰ و در بعضی به ۱۰۰ لغت تأکید می‌کنند.

  • تعداد لغت کلیدی چقدر باشد؟

تعداد لغات کلیدی را نیز کنترل کنید. در بعضی از ژورنال‌ها به ۴ عدد، بعضی به ۶ عدد محدود می‌کنند و بعضی یک بازه تعیین می‌کنند که این را باید مد نظر قرار دهید.

  • نوشتن منبع در داخل متن چگونه باید باشد؟

یکی از مطالب بسیار مهمی که مجدداً تأکید می‌ شود مورد توجه قرار دهید، نوشتن منبع یا رفرنس در داخل متن و همچنین در انتهای متن است.

  • سازنده و مدل دستگاه‌ها را در مواد و روش‌ها چگونه نشان می‌دهند؟

اگر دستگاهی در بخش مواد و روش‌ها به کار می‌بریم، اطلاعات آن دستگاه را به چه فرمتی بیاوریم؟ بعضی از ژورنال‌ها هستند که فقط سازنده و مدل و کشور سازنده برایشان کفایت می‌کند. بعضی ژورنال‌ها تأکید بر این دارند که حتی شهری که در آن این دستگاه ساخته شده است هم باید قید شود. بنابراین این مورد را بررسی کنید که چه اطلاعاتی مورد نیاز است. شاید در این مرحله مشکلی از این حیث برای شما ایجاد نشود.

کمتر مقاله‌ای وجود دارد که فقط به خاطر این‌که شهر سازنده‌ی دستگاهی را قید نکرده است، رد کنند. اگر رد می‌شود، دلایل دیگری دارد. شاید یکی از آن دلایل این موضوع باشد اما وقتی که مقاله accept می‌شود، آن پی دی اف نهایی یا proof نهایی که برای کنترل ارسال می‌شود، در آنجا قید می‌شود که حتماً باید اضافه شود که ترجیح بر این است که از همان ابتدا شما آن را رعایت کنید.

  • منابع در انتهای مقاله با چه فرمتی نوشته شود؟

در انتهای مقاله نیز باید منابع کنترل شوند که باید به چه فرمتی نوشته شوند.

  • شکل‌ها چه فرمتی داشته باشند؟

مورد دیگری که باید کنترل شوند، این است که شکل‌ها باید چه فرمتی داشته باشند. آیا هر شکل باید در یک صفحه قرار بگیرد؟ در شکل باید نام نویسنده و یا نویسنده‌های مختلف بیاید یا خیر، عنوان شکل باید بیاید؟ خود عنوان شکل با حروف بزرگ باید باشد یا با حروف کوچک و به چه صورت باید عنوان شود؟

بعضی از ژورنال‌ها وجود دارند که تأکید بر این دارند که یک تعداد محدودی جدول و شکل می‌توانید سابمیت کنید. به طور مثال عنوان می‌کنند که مجموع تعداد جداول، اشکال شما باید ۶ عدد باشد. این یک محدویتی است که گاهاً مشکل‌ساز می‌باشد. زیرا در بعضی از مقالات واقعاً نمی‌توان تعداد اشکال و جداول را کاهش داد ولی اگر الزام بر این است که مقاله‌ی خود را به آن ژورنال ارسال کنید، حتماً باید رعایت شود.

شما مجبور هستید بعضی از دیتاها را که در قالب جدول یا شکل آمده است را در قالب متن ارائه دهید و گاهاً برخی از شکل‌ها را با هم ادغام کنید. مثلاً اگر شکلی یک محور عمودی و یک محور افقی داشته است. اگر محور افقی شکل بعدی هم با محور افقی این شکل مشترک است، شما می‌توانید دو شکل را با هم ادغام کنید و دو محور عمودی چپ و راست دهید و یک محور افقی به صورت اشتراکی در نظر بگیرید. به این صورت تعداد شکل‌ها را کاهش داده و در قالب همان فرمت ببرید.

دقت کنید که اگر این موضوع رعایت نشود، یا در مرحله‌ی سابمیت از شما ایراد گرفته می شود یا پس از ارسال مجدداً ادیتور مقاله را برمی‌گرداند و resubmission می‌خواهد که این موضوع باید حتماً مراعات شود.

  • جداول چه فرمتی داشته باشند؟

همین طور در خصوص جداول باید بررسی شود که باید چه فرمتی داشته باشند. گاهاً عنوان می‌شود که در هر جدولی ، عنوان جدول بالای جدول قرار بگیرد و بعضی از ژورنال‌ها تأکید دارند که عنوان جدول با حروف بزرگ نوشته شود و دیگر موارد که حتماً باید مراعات شود.

  • حداکثر تعداد صفحات مقاله چقدر باشد؟ (۲۱ صفحه معادل ۷ صفحه)

در بعضی از ژورنال‌ها یک بحثی تحت عنوان حداکثر تعداد صفحات مجاز وجود دارد. به عنوان مثال ژورنال‌هایی هستند که اعلام می‌کنند که ۷ صفحه‌ی نهایی از مقاله به صورت رایگان است و برای هر صفحه اضافه بر این ۷ صفحه، هزینه‌ای باید پرداخت شود که هزینه‌ی کمی هم نیست و به ریال ایران هزینه‌ی بالایی می‌شود.

زمانی که مقاله را سابمیت می‌کنیم فرمتی که ما می‌نویسیم با فرمت نهایی متفاوت است. گاهاً این سؤال پیش می‌آید که فرمتی که ما ارسال می‌کنیم هر شکل در یک صفحه است، در صفحه‌ی اول فقط اسامی نوشته شده است. قاعدتاً اگر قرار باشد به این فرمت تنها ۷ صفحه مجاز باشد، دچار مشکل می شویم. پیشنهاد ژورنال به این صورت است که هر سه صفحه‌ای که ما به این صورت ارسال می‌کنیم، در نهایت بعد از پذیرش و صفحه‌آرایی به یک صفحه تبدیل می‌شود.

یعنی به عبارت دیگر اگر حداکثر تعداد صفحات رایگان برای یک مقاله هفت صفحه است، شما در زمان سابمیت می‌توانید ۲۱ صفحه سابمیت کنید. اگر صفحات بیشتر از این تعداد بود، در حین سابمیت از شما یک تعهد گرفته می شود که آیا شما مطلع هستید که برای بیشتر از این مقدار باید هزینه بپردازید؟ و شما در آنجا تأیید می‌کنید که مطلع هستید و پس از صفحه‌آرایی هزینه‌ی اضافی را حتماً باید بپردازید که این هزینه‌ی اضافی هزینه‌های بالایی است که توصیه می‌شود که به آنجا نینجامد که شما بخواهید در خصوص چاپ مقاله هزینه‌ای بپردازید.

  • آیا شکل‌ها رنگی باشد یا نه و هزینه شکل‌ها رنگی چقدر است؟

مورد دیگری که در فرمت بندی مقاله علمی حتماً باید کنترل کنید، بحث هزینه‌بردار بودن چاپ کل مقاله یا بخش‌هایی از آن است. حتماً باید بررسی کنید که آیا واقعاً چاپ کردن مقاله در این ژورنال همراه با پرداخت هزینه است یا خیر.

بسیاری از ژورنال‌های فارسی که برای داوری و برای چاپ هزینه دریافت می‌کنند و این مورد متداولی است و کمتر ژورنالی در داخل کشور دیده می شود که هزینه‌‌ای دریافت نکند. اما ژورنال‌هایی که به صورت JCR چاپ می‌شوند و دارای Impact factor هستند، متغیر هستند. بعضی از این‌ها هزینه دریافت می‌کنند و بعضی از آنها هزینه دریافت نمی‌کنند. یعنی به این معنی نیست که اگر ژورنال Impact factor دارد و JCR و معتبر است، پس حتماً هزینه نمی‌گیرد.

این‌طور نیست و ژورنال‌های معتبری وجود دارند که Impact factor دارند ولی هزینه هم دریافت می‌کنند. این مورد را باید در ابتدای کار کنترل کنید و بدانید که این ژورنال هزینه دریافت می‌کند و زمانی که مقاله می‌خواهد چاپ شود، باید هزینه‌ی آن را پرداخت کنید که پروسه‌ی ارسال مبلغ یک بحث و مشکل است و این‌که باید هزینه پرداخت شود هم یک مشکل دیگر است. پس این مورد را باید در ابتدای کار کنترل کنیم. ژورنال‌هایی هستند که فقط برای بخش‌هایی از آن هزینه دریافت می‌کنند.

مثلاً در بعضی از ژورنال‌ها شکل رنگی هزینه دارد. قاعدتاً اگر مقاله‌ی شما مقاله‌ای است که حتماً باید شکل رنگی داشته باشد، مثلاً تیپ مقالاتی که شبیه‌سازی دینامیکی کار می‌کنند، این‌ها حتماً باید شکل رنگی ارائه دهند و در غیر این صورت شکلشان مفهومی پیدا نمی‌کند. توصیه می‌ شود که به دنبال ژورنال‌هایی بگردند که چاپ شکل رنگی در آنها هزینه‌بردار نباشد. این مورد می‌تواند برایشان مفیدتر باشد.

انتخاب نوع مجله در فرمت بندی مقاله علمی

گام بعدی این است که مجله‌ی مناسب یا ژورنال مناسب را برای کارمان انتخاب کنیم و بعد مقاله را برای آن ژورنال ارسال کنیم. به عنوان نمونه انجام مقاله کنفرانسی، همایشی و دیگر مقالات هم نیز نیاز به انتخاب نوع مجله دارند که در بحث فرمت بندی مقاله صورت میگیرد که در ادامه بررسی می کنیم.

در انتخاب نوع مجله باید چندین مورد را مدنظر قرار دهیم.

  • در نظر گرفتن تناسب سطح مقاله با سطح مجله

حتماً باید سطح مقاله‌ی ما با سطح مجله متناسب باشد. قطعا تا الان مقالات زیادی بوده که متوجه شده ایم سطح مقاله‌ نوشته شده، در چه سطحی است. آیا واقعاً شبیه به سطوح مقالاتی که شبیه به این ژورنالی که انتخاب کردیم، چاپ می‌شود است یا خیر. اگر سطح پایین‌تری است، باید ژورنال‌های باImpact factor پایین‌تری انتخاب کنید و اگر نه، سطحش بالاتر از آن است، باید به سراغ ژورنال‌هایی رفت که Impact factor بیشتر و سطح بالاتری دارند.

اگر خودتان نتوانستید سطح مقاله را تعیین کنید، بارها اثبات شده است که اگر یک مقاله برای ژورنال سابمیت شود و از ادیتور برای داوری ارسال شود، در این صورت ادیتور سطح مقاله‌ی شما را در سطح چنین ژورنالی دیده است. ولی ممکن است که داور در نهایت آن را رد کند. اما مهم این است که شما در این پروسه متوجه شدید که سطح مقاله‌ی شما در سطح یک ژورنال بین‌المللی این‌چنینی قرار دارد.

  • در نظر گرفتن محدوده‌ی کاری ژورنال

موضوع دیگری که باید مدنظر قرار دهیم، در نظر گرفتن محدوده‌ی کاری ژورنال است.

بسیاری از اوقات دیده می شود که دانشجویان مقاله را به ژورنالی ارسال می‌کنند که مناسب این حوزه‌ی کاری نیست. و بابت این موضوع که مناسب نیست و Reject می‌شود، ناراحتی پیش می آید در حالی که واقعاً در اینجا ناراحتی جایگاهی ندارد. اینگونه است که مثلاً شما در داخل یک مغازه‌ی شیرینی فروشی به‌طور مثال به دنبال مانتو بگردید.

قاعدتاً مغازه‌دار به شما می‌گوید که اینجا شیرینی فروشی است و مانتو نداریم. این موضوع ناراحتی ندارد. زیرا شما مغازه را اشتباه انتخاب کرده بودید. دقیقاً در اینجا هم به همین صورت است.فرض کنید یک ژورنال اختصاصاً در مورد لبنیات مقاله چاپ می‌کند. و شما مقاله‌ای در زمینه‌ی آبمیوه‌ها کار کرده اید و آن مقاله را به ژورنال لبنیات ارسال کنید.

هرچقدر که سطح مقاله‌ی شما خوب باشد و هرچقدر که level کار شما بالا باشد، ژورنال آن را reject کرده و چاپ نمی‌کند و عنوان می‌کند که این مقاله در حوزه‌ی کاری ما نیست.این به این معنا نیست که level مقاله‌ی شما پایین است، بلکه به این معنی است که مسیر را اشتباه آمدید و باید مقاله را به ژورنال دیگری ارسال می‌کردید.

بعضی از ژورنال‌ها هستند که حتی یک گام جلوتر گذاشتند. وقتی که احساس می‌کنند مقاله برای ژورنالشان مناسب نیست، پیشنهاد می‌دهند که این مقاله برای ژورنال ما مناسب نیست و حوزه‌ی کاری ما موضوع دیگری است و پیشنهاد می‌دهیم که این را برای ژورنال دیگری ارسال کنید و شما می‌توانید به صورت اتوماتیک مقاله را از لینک داخل این ژورنال به داخل ژورنال پیشنهادی هدایت کنید. در هر حالت لازم است که بررسی شود و محدوده‌ی کاری ژورنال مشخص شود که در چه زمینه‌هایی مقاله چاپ می‌کند.

در اینجا چند مثال از نحوه‌ی پیدا کردن اهداف یک ژورنال و محدوده‌ی کاری یک ژورنال را بررسی می کنیم.

می‌خواهیم بدانیم که چگونه می‌توان به زمینه‌ی کاری یک ژورنال دست یافت که به چه صورت است. ما می‌توانیم وارد سایت اصلی ژورنال شویم و در سایت اصلی ژورنال زمینه‌ی کاری و مواردی که در آن راستا مقالات را چاپ می‌کند را مشاهده کنیم و در صورتی که با موضوع تحقیق همخوانی داشته باشد، آن ژورنال می‌تواند انتخاب مناسبی برای شما باشد.

یک مثال از ژورنال‌های مربوط به انتشارات الزویر بررسی می کنیم و یک مثال دیگر نیز از انتشارات springer بیان خواهیم کرد.

سایر موارد و انتشارات دیگر مشابه همین روال هستند.

ژورنال اول، ژورنال food chemistry از انتشارات الزویر است.

ژورنال food chemistry
ژورنال food chemistry از انتشارات الزویر

وارد web page خود ژورنال می‌شویم، در همان ابتدا اهداف ژورنال مشخص شده است.

web page ژورنال
ورود به web page ژورنال

به این اهداف که توجه کنید، دقیقاً مشخص کرده است که چه مقالاتی را چاپ می‌کند، در چه حوزه‌ی‌ کاری فعالیت می‌کند؛

اهداف مشخص شده
اهداف مشخص شده ژورنال
نتایج بیشتر
نمایش نتایج بیشتر

مثلاً در اینجا گفته شده است که در حوزه‌ی کاری شیمی، بیوشیمی، مواد غذایی کار می‌کند. و دقیقاً با جزئیات توضیح داده شده است که در چه زمینه‌هایی مقاله چاپ می‌کند. شما این را مطالعه می‌کنید، در صورتی که آن زمینه‌، زمینه‌ی مناسبی برای کار شما باشد، این ژورنال می‌تواند ژورنال خوبی و انتخاب درستی برای کار شما باشد.

مجدداً به سایت گوگل برمی‌گردیم و این بار ژورنالی را از انتشارات Springer سرچ می‌کنیم. ژورنال European Food Research and Technology را سرچ می‌کنیم.

ژورنال European Food Research and Technology
جستجوی ژورنال European Food Research and Technology

وارد صفحه‌ی خود ژورنال می‌شویم.

صفحه ژورنال
ورود به صفحه ژورنال
صفحه اول ژورنال
ورود به صفحه اول ژورنال

وقتی که وارد شدیم، در سمت راست صفحه بخشی تحت عنوان اهداف ژورنال  وجود دارد. آن را که کلیک می کنیم، اهداف ژورنال را نشان می‌دهد که در چه حوزه‌هایی قرار است کار کند و چه مقالاتی را چاپ می‌کند، در این قسمت مشخص شده است و شما می‌توانید از آن استفاده کنید.

اهداف ژورنال
نملیش اهداف ژورنال
نمایش اهداف ژورنال
نمایش اهداف ژورنال در صفحه

همان‌طور که گفته شد، سایر انتشارات مختلف و یا خود ژورنال‌هایی که به صورت مستقل چاپ می‌شوند، باز مسیر به همین صورت است که شما می‌توانید از همین مسیر اهداف ژونال را پیدا کنید و ژورنال مناسب خودتان را انتخاب کنید.

  • اولویت دادن به ژورنال‌هایی که نویسندگان تجربه کاری موفقی با آن داشته‌اند.

یکی دیگر از توصیه‌هایی که در فرمت بندی مقاله علمی می شود این است که به ژورنال‌هایی که با آنها تجربه کاری موفقی دارید، اولویت دهید. به عنوان مثال شما ۲ یا ۳ مقاله در یک ژورنال چاپ کرده اید و این آشنایی بین ادیتور و شما شکل گرفته است. آنها شما را به عنوان یک محقق می‌شناسند و یک اعتمادی به کارهای شما دارند. بنابراین توصیه می‌شود که از این اعتماد استفاده کنید. اگر با ژورنال‌های تجربه‌ی موفقی دارید، آنها را در اولویت انتخاب قرار دهید و این احتمال که باز از ادیتور به سمت داور برود و در همان مرحله‌ی ادیتور آن را رد نکند، بیشتر است.

  • اولویت دادن به ژورنال‌هایی که نویسنده منابع بسیاری از داخل آن ارائه داده است.

شما در منابع خودتان از مقالات مختلفی استفاده کردید. ژورنال‌هایی هستند که برایشان مهم است که شما در منابع خود از آن ژورنال‌ها مقاله گذاشته باشید. معمولاً این ژورنال‌ها، ژورنال‌هایی هستند که Impact factor پایینی دارند. بنابراین برای این‌که Impact factor خودشان را افزایش دهند و آن را ارتقا دهند، به دنبال این هستند که دیگران از مقالاتشان رفرنس دهند.

قاعدتاً شما اگر آن ژورنال‌هایی که به آن زیاد رفرنس دادید را انتخاب کنید، از این حیث می‌تواند برای شما کمک‌کننده باشد که به اصطلاح نیرویی را ایجاد کند که تمایل وجود داشته باشد مقالات به سمت پروسه‌ی داوری برود ولی باز تأکید می‌ شود که این مورد در ژورنال‌هایی که سطح بالایی دارند، زیاد دارای اهمیت نیست زیرا آنها Impact factor شان به خودی خود بالا می‌رود و نیازی به این‌گونه برنامه‌ها ندارند.

حسن دیگری که دارد، این است که ژورنال‌هایی که شما از آنها رفرنس داده اید، قاعدتاً ژورنال‌هایی هستند که در این حوزه مقاله چاپ می‌کنند. بنابراین این می‌تواند راهی برای انتخاب ژورنال مناسب باشد که در حوزه‌ی مورد نظر شما و در حوزه‌ی تحقیق شما، کار تحقیقاتی‌ را چاپ می‌کند. بنابراین می‌تواند انتخاب خوبی برای شما باشد.

  • قرار دادن چند منبع از ژورنال انتخاب شده در مقاله

بعضی از ژورنال‌ها حتی پا را فراتر گذاشته‌اند. بارها پیش آمده است که مقاله را برگردانده اند و خواستار این بودند که شما از مقالات داخل ژورنال ما هم رفرنس دهید. این حرکت مناسبی نیست ولی در هر صورت انجام می‌گیرد. و این کار بیشتر در ژورنال‌هایی که Impact Factor‌های بسیار پایینی دارند دیده می شود و توصیه می‌کنیم که اگر قرار است از یک ژورنالی انتخاب کنید، از همان ابتدا اگر با کار شما تناسب دارد، مقالاتی که در آن ژورنال هم چاپ شده است را قرار دهید که به خصوص در ژورنال‌های با سطح پایین می‌تواند برایتان مفید باشد.

  • در نظر گرفتن تصمیمات اخیر وزارت علوم

اخیراً در وزارت علوم تصمیماتی اتخاذ شده است که به دلیل این‌که بعضی از ژورنال‌ها پروسه‌ی داوری‌شان قابل اطمینان نیست، تحت عنوان ژورنال‌های Black list یا لیست سیاه شناخته شده‌اند و این موضوع به تمامی دانشگاه‌ها ابلاغ شد و از دانشگاه‌ها خواسته شده است که به این ژورنال‌ها مقاله ارسال نکنند. عمدتاً این ژورنال‌ها، ژورنال‌هایی هستند که یا در شماره‌های اول خودشان قرار دارند یا پروسه‌ی داوری‌شان خیلی سریع انجام می‌شود. یعنی نشان دهنده این است که دقت لازم در پروسه‌ی داوری‌شان انجام نمی‌شود.

ژورنال‌ها‌یی که بیشتر ژورنال‌های افریقایی، ژورنال‌های هندی و چنین ژورنال‌هایی هستند. البته الزاماً به این صورت نیست. یعنی به عنوان مثال در هند ژورنال‌های معتبری نیز وجود دارد. ولی عمده‌ی این ژورنال‌های Black list ژورنال‌هایی در این حوزه‌های جغرافیایی هستند. پس حتماً لیست سیاه وزارت علوم را مد نظر قرار دهید.

دقت کنید که بعضی از دانشگاه‌ها این لیست را خودشان کامل‌تر کرده اند. یعنی اگر شما عضوی از آن دانشگاه هستید، قاعدتاً باید به لیست آن دانشگاه نیز توجه کنید. به عنوان مثال دانشگاه تهران یک لیست سیاه، یک لیست سفید و یک لیست خاکستری ارائه داده است. و بیان شده است  که لیست سیاه اصلاً مورد قبول نیستند و لیست سفید مورد تأیید است و لیست خاکستری در حال بررسی هستند.

یعنی شما اگر مستنداتی داشته باشید و برای حوزه‌ی پژوهشی دانشگاه اثبات کنید که این می‌تواند ژورنال خوبی باشد، قاعدتاً وارد لیست سفید می‌شود. توصیه می‌شود اگر عضوی از هر کدام از دانشگاه‌های این‌چنینی هستید، به این بخش دقت کنید و اگر علاوه بر لیست وزارت علوم، لیست خاصی توسط دانشگاه خودتان وجود دارد، حتماً آن را مدنظر قرار دهید.

  • استفاده از امکانات  Journal finder

ما می‌توانیم از امکانات Journal finder استفاده کنیم و یابنده‌های ژورنالی وجود دارد که بسته به انتشارات روی سامانه‌ی موتورهای جستجوگر وجود دارد و وقتی که وارد آن می‌شویم، هر انتشارات برای خودش یابنده‌ی ژورنال دارد و شما حوزه‌ی کاری خود را مشخص می‌کنید و ژورنال‌های مناسب در آن حوزه‌ی کاری را به شما معرفی می‌کند.

شما می‌توانید از خدمات یابنده‌ی ژورنال که ناشرهای مختلف ایجاد کردند، استفاده کنید به این دلیل که بهترین ژورنال مورد نیاز خودتان را پیدا کنید.

من در گوگل Journal finder را سرچ می‌کنم.

اولین پیشنهادی که گوگل به ما داد، توسط انتشارات الزویر ایجاد شده است، دومین پیشنهاد توسط انتشارات Springer و سومی توسط انتشارات Wiley و الی آخر.

Journal finder گوگل
نمایش Journal finder گوگل

دقت کنید که هر کدام از این‌ها فقط ژورنال‌هایی که خودشان چاپ می‌کنند را به شما معرفی می‌کنند یعنی جستجوی آنها در داخل ژورنال‌های خودشان است. بعضی از این‌ها ممکن است با اخذ هزینه کار انجام دهند و برخی از این‌ها رایگان هستند. ما یکی از مواردی که مربوط به انتشارات Springer و رایگان است را انتخاب می‌کنیم.

انتخاب یکی از موارد
انتخاب یکی از موارد انتشارات springer

از ما اطلاعاتی در مورد مقاله‌ی مورد نظرمان می‌خواهد؛ مثلاً عنوان مقاله را می‌خواهد.

اطلاعات مقاله موردنظر
درخواست اطلاعات مقاله موردنظر

ما وارد فایل مقاله می‌شویم عنوان را پیدا و آن را کپی کرده و در مکان مورد نظر قرار می‌دهیم.

کپی کردن عنوان
کپی و درج عنوان در مکان مورد نظر
عنوان مقاله
نمایش عنوان مقاله

از ما در مورد متن مقاله سؤال کرده است.

متن مقاله
سوال از متن مقاله

بهترین بخش متن مقاله که در اینجا می‌تواند بسیار کارآمد باشد، abstract مقاله است زیرا دربرگیرنده‌ی تمام بخش‌های مقاله است. وارد قسمت خلاصه‌ی مقاله می‌شویم، خلاصه را انتخاب می‌کنیم، آن را کپی کرده و در جایگاه خودش قرار می‌دهیم.

قسمت مقاله
ورود به قسمت مقاله
مهم ترین بخش مقاله
نمایش مهم ترین بخش مقاله

برای این‌که سرچ بهتری انجام شود، بخش‌هایی که به اصطلاح آن حوزه‌ی کاری که مدنظر ما است را می‌خواهد مشخص کند.

حوزه کاری
مشخص کردن حوزه کاری

از ما می‌پرسد که کدام حوزه‌ی کاری مد نظرمان است. ما از بین این‌ها حوزه‌ی مناسب‌تر کارمان را انتخاب می‌کنیم.

حوزه مناسب کار
انتخاب حوزه مناسب کار

از ما می‌پرسد که شما چه ژورنال‌هایی را از نظر درصد پذیرش می‌خواهید.

درصد پذیرش ژورنال
انتخاب درصد پذیرش ژورنال

زیرا یکی از محاسن Journal finder‌ها این است که به شما اعلام می‌کند که چند درصد امکان پذیرش مقاله‌ی شما در این پیشنهاد وجود دارد. شما می‌توانید بگویید ژورنال‌هایی را ارائه دهد که بالای ۳۰٪ امکان پذیرش مقاله در آن ژورنال وجود داشته باشد.

درصد پذیرش ژورنال
مشخص کردن درصد پذیرش ژورنال

حتی این امکان را برای شما ایجاد می‌کند که حدوداً به شما می‌گوید که چه مدت پروسه‌ی داوری شما طول می‌کشد. شما می‌توانید بگویید که ماکزیمم آن ۶۰ روز بیشتر طول نکشد.

مدت پروسه ی داوری
مشخص کردن مدت پروسه ی داوری

حداقل Impact factorای که مدنظرتان است را از شما می‌پرسد و شما انتخاب می‌کنید. مثلاً ما می‌گوییم ۱/۰ حداقل  Impact factorای باشد که آن ژورنال داشته باشد.

حداقل Impact factor
حداقل Impact factor ژورنال

این امکان را برای ما به وجود آورده است که ما می‌توانیم انتخاب کنیم که فقط ژورنال‌هایی که open access هستند را به ما اعلام کند یا همه‌ی ژورنال‌ها را به ما اعلام کند. و در انتها سرچ را انجام می‌دهیم.

ژورنال های open access
انتخاب ژورنال های open access

دقت کنید در این قسمت ژورنال‌هایی که مدنظرش است را پیشنهاد کرده است. از ژورنال اولی که پیشنهاد کرده است، می‌گوید Impact factor ندارد، حدوداً ۴۲ روز طول می‌کشد تا اولین تصمیم در مورد مقاله‌ی شما گرفته شود و ۴۶٪ احتمال دارد که در این ژورنال چاپ شود.

ژورنال های مدنظر
پیشنهاد ژورنال های مدنظر

ژورنال بعدی که پیشنهاد کرده است، گفته است که Impact factorاش ۵/۲ است. حدوداً ۲۵ روز طول می‌کشد تا نتیجه را به شما اعلام کنند و ۵۱ درصد احتمال دارد که پذیرش شود. ژورنال بعدی ۷۶ درصد احتمال پذیرش دارد و به همین صورت بر اساس درصد پذیرش دقت بفرمایید که احتمالی که در این ژورنال پذیرش شدود، ۹۲ درصد است.

ژورنال های پیشنهاد شده
انتخاب ژورنال های پیشنهاد شده

البته شما می‌توانید روند سرچ را تغییر دهید و بگویید که حوزه‌ مشخص نکند و برایتان مهم نباشد که کدام حوزه باشد و مجدداً سرچ را انجام دهید.

تغییر روند جستجو
امکان تغییر روند جستجو
جستجوی دوباره
رونده جستجوی دوباره
suggest google
submit کردن دوباره

وقتی که مجدداً سرچ را انجام می‌دهید، این بار در تمام حوزه‌ها به شما پیشنهاد می‌دهد و پیشنهاد جامع‌تر و همه‌گیرتری می‌باشد.

پیشنهاد همه حوزه ها
پیشنهاد همه حوزه های جامع

این یکی از امکاناتی بود که شما می‌توانید از آن به عنوان یابنده‌ی ژورنال مناسب برای حوزه‌ی کاری خود استفاده کنید.

به Journal finder برمی‌گردیم و دوباره یکی از انتشارات دیگر را انتخاب می‌کنیم. مثلاً الزویر را انتخاب می‌کنیم.

انتخاب یکی از انتشارات
انتخاب یکی از انتشارات Journal finder
انتخاب انتشارات
انتخاب یکی از انتشارات ژورنال

باز از شما همان Title و Abstract را می‌خواهد. آنها را از مقاله دریافت کرده و در مکان مشخص شده وارد می‌کنیم.

Title و Abstract
وارد کردن Title و Abstract
عنوان و خلاصه
وارد کردن عنوان و خلاصه
عنوان و خلاصه صفحه
وارد کردن عنوان و خلاصه صفحه

در این قسمت یکی از حوزه‌ها و یا چند حوزه را مشخص می‌کنیم.

مشخص کردن حوزه
مشخص کردن یک یه چند حوزه

مثلاً می‌گوییم در زمینه‌ی کشاورزی به ما این پیشنهادات را بدهد و در زمینه‌ی مهندسی هم به ما پیشنهاداتی بدهد.

پیشنهاد ژورنال
پیشنهاد ژورنال در چند زمینه

اگر گزینه‌ی‌ Limit to journals with Open Access options را فعال کنیم، فقط ژورنال‌هایی که Open Access هستند یا دسترسی آزاد دارند را به ما نشان می‌دهد. در غیر این صورت تمام ژورنال‌ها را به ما نشان می‌دهد.

ابتدا بدون فعال کردن این گزینه جستجو را انجام می‌دهیم تا ژورنال‌های مناسب را پیدا کند.

محدود کردن جستجو
امکان محدود کردن جستجو

همان‌طور که مشاهده می‌کنید، ژورنال‌های مناسب را انتخاب کرده است. مثلاً می‌گوید که ژورنالInnovative Food Science Emerging Technologies بیشترین match را با مقاله‌ی شما دارد. Impact factor آن ۵۷۳,۲ است و ۵ هفته طول می‌کشد تا تیم ادیتور آن پاسخ دهد. حدود ۲۲ هفته طول می‌کشد تا در قسمت Open access آن کار انجام شود و درصد Acceptance آن را بیان کرده است.

مشخص کردن match بودن ژورنال
مشخص کردن match بودن ژورنال با مقاله

یا مثلاً journal of membrane science دومین ژورنالی است که بسیار match است و Impact factor آن ۰۳۵,۶ است. ۶ هفته طول می‌کشد تا Editorial کارش را انجام دهد. ۳۴ درصد احتمال دارد در اینجا پذیرفته شود و کل پروسه‌ی تولید آن ۴ هفته طول می‌کشد.

math بودن ژورنال
math بودن ژورنال با مقاله

ما می‌توانیم sort را بر اساس گزینه‌های دیگری انجام دهیم. به‌طور مثال می‌توانیم تعیین کنیم که بر اساس Impact factor، تفکیک کند. یا بر اساس open access بودن یا نبودن و یا بر اساس مدت زمانی که طول می‌کشد تا پروسه انجام شود، sort کند و از بین این‌ها گزینه‌ی مورد نظرمان را انتخاب کنیم.

مرتب سازی ژورنال ها
مرتب سازی ژورنال ها براساس impact factorیا open access

ولی توجه کنید به تجربه ثابت شده است که این فقط یک پیشنهاد خام اولیه است. زیرا موتور جستجوگر این کار را انجام داده است. بهتر است که خودتان یک تأملی بر روی پیشنهادات که به عنوان یک پیش‌زمینه برای شما آورده شده است، داشته باشید و همچنین خودتان جستجو کنید و در خصوص ژورنال‌هایی که به شما پیشنهاد کرده است، ببینید آیا این بهترین گزینه‌ها است یا خیر، ممکن است در بین این‌ها ژورنال‌هایی پیدا شوند که به شما پیشنهاد شده است ولی ممکن است واقعاً ژورنال مناسبی نباشند.

در این بخش از آموزش مقاله به فرمت بندی مقاله علمی پرداختیم که در انجام مقاله isi، انجام مقاله کنفرانسی و هر نوع مقاله ای مورد نیاز است و باید پس از نگارش کامل، فرمت بندی مقاله علمی مورد نظر انجام گیرد.