رتبه بندی مجلات JCR و ISI

رتبه بندی مجلات JCR و ISI
رتبه بندی مجلات JCR و ISI

رتبه بندی مجلات JCR و ISI چگونه انجام می‌شود؟

رتبه بندی مجلات JCR و ISI از سوی موسسه‌های معتبر جهانی انجام می‌شود. در دنیای علمی امروز، جایگاه مقاله‌های پژوهشی ارتباط مستقیمی با کیفیت مجله‌ای که در آن منتشر می‌شوند دارند. برای ارزیابی کیفیت مجله‌ها از معیارهای گوناگونی استفاده می‌شود که مهم‌ترین آن‌ها شاخص‌های JCR و ISI هستند. در این مطلب می‌خواهیم به طور مفصل درباره‌ی شاخص‌های رتبه‌بندی مجلات علمی صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

آشنایی با معتبرترین مجله‌های علمی دنیا

به طور کلی ۴ موسسه‌ی معتبر بین‌المللی برای تعیین جایگاه علمی مجله‌ها در دنیا وجود دارد:

  •  شرکت تامسون رویترز (Thomson Reuters)
  •  اسکوپوس (Scopus)
  •  پاب مد (PubMed)
  •  ISC

در ادامه به طور مفصل هر کدام را بررسی می‌کنیم.

مجله‌های تامسون رویترز

شرکت تامسون رویترز شرکتی چندملیتی‌ست که دارای زیرمجموعه‌های گوناگونی است. پایگاه WOS یا Web of science که از سوی همین شرکت ایجاد شده است، امکان جست‌وجوی اسناد را فراهم می‌کند. مقاله‌هایی که در این پایگاه نشان داده می‌شوند به مقاله‌های ISI معروف شده‌اند. مجله‌های این پایگاه به دو نوع تقسیم می‌شوند: با ضریب تاثیر و بدون ضریب تاثیر. مجله‌هایی که دارای ضریب تاثیر هستند به مجله های JCR معروفند و مجله‌های بدون ضریب تاثیر با نام ISI Listed شناخته می‌شوند.

مجله‌های که در WOS ایندکس شده‌اند اعتبار علمی بالاتری دارند و برای رسیدن به این جایگاه مقاله‌های بسیار باکیفیتی را منتشر کرده‌اند. در مقایسه با مجله‌های WOS، مجله‌های ISI Listed که ضریب تاثیر ندارند، از جایگاه علمی پایین‌تری برخوردارند، اما هنوز جزو مجله‌های معتبر ISI به شمار می‌آیند.

ضریب تاثیر یا ایمپکت فاکتور چیست؟

ضریب تاثیر یا Impact Factor شاخصی است که تعداد ارجاع‌ها و استنادهایی را که به مقاله‌های منتشرشده در یک مجله انجام شده است نشان می‌دهد. این شاخص به نوعی نمایانگر اعتبار علمی مجله‌ی مورد نظر است. گفتنی است که نباید برای اعتبارسنجی یک مجله تنها به این ضریب تکیه کرد و باید نقش عوامل دیگر را نیز بررسی کرد.

مجله‌های اسکوپوس (Scopus)

Scopus یک پایگاه داده‌ی علمی بین‌المللی است که در سال ۲۰۰۴ از سوی Elsevier راه‌اندازی شد. این پایگاه شامل ایندکسی از مقاله‌ها، کتاب‌ها، کنفرانس‌ها و بیش از ۲۵ میلیون مجله‌ی علمی معتبر است. از ویژگی‌های پایگاه اسکوپوس می‌توان به جامعیت، پوشش بین‌المللی و به‌روزرسانی مداوم اشاره کرد. این پایگاه برای نمایه‌سازی مجله‌ها از معیارهای دقیق و سخت‌گیرانه‌ای بهره می‌گیرد که شامل کیفیت علمی، انتشار منظم، تنوع جغرافیایی و شاخص‌های استنادی است.

مجله‌های پاب مد (PubMed)

PubMed پایگاه داده‌ی رایگانی‌ست که از سوی سازمان NCBI که بخشی از کتابخانه‌ی ملی آمریکاست مدیریت می‌شود. این پایگاه علمی بیشتر از ۳۸ میلیون مقاله‌ی علمی باکیفیت دارد و یکی از اصلی‌ترین منابع پزشکی و زیست‌پزشکی در جهان به شمار می‌آید. از ویژگی‌های بارز این پایگاه می‌توان به دسترسی رایگان برای کاربران، تمرکز تخصصی بر حوزه‌های پزشکی و زیست‌پزشکی، ارتباط با پایگاه MEDLINE و پوشش گسترده‌ی جغرافیایی آن اشاره کرد. معیارهای مهم برای نمایه‌سازی مجله در این پایگاه علمی شامل کیفیت بالای محتوا، داوری تخصصی، مطابقت با اهداف پایگاه، ساختار و انتشار منظم مجله و میزان استنادهای علمی است.

رتبه بندی مجلات JCR و ISI
رتبه بندی مجلات JCR و ISI

مجله‌های ISC

این مجله‌ها به طور اختصاصی به انتشار مقاله‌های اسلامی می‌پردازد که برای پژوهشگرانی که در راستای علوم اسلامی تحقیقات انجام می‌دهند مناسب است.

بررسی رتبه بندی مجلات JCR و ISI

موسسه‌ی علمی ISI جزو اولین موسسه‌هایی در جهان است که پایگاه کاملی از مقاله‌های پژوهشی را بنیان نهاد. این پایگاه فهرست بسیار گسترده‌ای از انواع مقاله‌های علمی در زمینه‌های گوناگون را پوشش می‌دهد. شاخص JCR نیز که مخفف عبارت Journal Citation Reports است، معیار جداگانه‌ای برای سنجش کیفیت مجلات است. مجله‌هایی که در پایگاه ISI و JCR نمایه‌سازی می‌شوند باید دارای معیارهای زیر باشند:

  • کیفیت علمی بالا: مقاله‌های منتشرشده در این ژورنال‌ها باید از چهارچوب‌های مشخصی برای پژوهش بهره بگیرند. برای این منظور این مقاله‌ها باید از روش‌های علمی معتبر، ریزبینی در پژوهش و داده‌های مستند بهره بگیرند.
  •  داوری همتا (Peer Review): داوری همتا به این معناست که مقاله‌های منتشرشده در مجله باید ازسوی متخصصان همان حوزه داوری و بررسی شود تا صحت و اعتبار مطالب بیان‌شده با دقت بالایی سنجیده شود. هدف از این کار پیشگیری از انتشار مطالب غیرعلمی و نادرست است.
  •  انتشار منظم: مجله‌های ایندکس‌شده در این پایگاه باید به صورت منظم و مداوم منتشر شوند تا بتوانند در این پایگاه ایندکس شوند.
  •  تنوع جغرافیایی نویسنده‌ها: برای اینکه مجله‌ای در سطح بین‌المللی اعتبار کافی داشته باشد، باید پژوهشگرانی را از سراسر جهان پشتیبانی کند.
  •  شاخص‌های استنادی: شاخص‌های استنادی مانند Impact Factor یکی از معیارهای اصلی ایندکس شدن مجله در این پایگاه است.

خدمات مرتبط کارت پروژه:

تیم ما تمامی خدمات مورد نظر شما در حوزه انجام مقاله را ارائه می‌دهد. در زیر برخی از مهمترین و پرطرفدارترین این خدمات را مشاهده می‌کنید. فرقی نمی‌کند که شما در چه حوزه، رشته و مقطعی نیاز به مقاله دارید، در هر صورت می‌توانید از خدمات ما استفاده کنید:

تشخیص و ارزیابی اعتبار ژورنال‌ها با کمک رتبه بندی مجلات JCR و ISI

برای بررسی کیفیت مجله‌ی موردنظرتان کافی است وارد سایت تامسون رویترز شوید و سپس ISSN مجله‌ی مورد نظر را وارد ‌کنید. پس از پردازش، اطلاعات اصلی و میزان اعتبار ژورنال را مشاهده می‌کنید. اگر در قسمت Coverage عبارت‌ Web of Science و ضریب تاثیر مجله را مشاهده کردید، آن مجله جزو ژورنال‌های WOS است، اما اگر در بخش Coverage عبارت‌هایی مانند BIOSIS یا Zoological Records را مشاهده کردید، آن مجله جزو مجله‌های ISI-Listed است.

سخن پایانی درباره‌ی رتبه بندی مجلات JCR و ISI

رتبه بندی مجلات JCR و ISIیکی از مهم‌ترین ابزارهای پژوهشگران برای بررسی جایگاه علمی مجله‌های باکیفیت در سرتاسر جهان است. این سیستم‌ها با ارائه‌ی شاخص‌های دقیق به محققان کمک می‌کنند تا بهترین مجله‌ها را برای انتشار مقاله‌هایشان انتخاب کنند. این انتخاب از ارزش بالایی برخوردار است، زیرا به نوعی تعیین‌کننده‌ی آینده و جایگاه علمی محقق است.

شاید مطالعه این مقالات برای شما مفید باشد:

برای ثبت سفارش لطفا در تلگرام یا واتساپ یا ایتا به شماره 09104503300 پیام دهید.