رشته مهندسی رباتیک به عنوان یکی از رشته های نو، رو به گسترش و پیشرفت بوده که ورود آن به ایران به حدود 20 سال پیش باز می گردد. در هر کشوری از جهان بهره گیری از ربات ها برای انجام کارهای مختلف روز به روز در حال گسترش است. این موضوع باعث شده تا تحصیل در رشته مهندسی رباتیک هم بازار کار و آینده خوبی داشته باشد، هم اینکه بسیار مهاجر پذیر و شرایط مناسبی نیز برای خروج از کشور دانشجویان فراهم کند.
رشته مهندسی رباتیک چیست؟
رشته مهندسی رباتیک (Robotics engineer) جزء رشته های جدید و میان رشته ای در ایران است. با تحصیل در این رشته یاد می گیرید که چگونه در مورد نحوه طراحی ربات ها اقدام کنید و به ساخت ربات های هوشمند و پرکاربرد در جهان بپردازید. مهندس رباتیک وظیفه دارد که تمامی اطلاعات و دانش علمی خود را برای بهره گیری در صنایع خودروسازی، معادن، تولیدات، ارائه خدمات و … و تولید ربات هایی که به کمک انسان ها می آیند، به کار گیرد.
این رشته یکی از رشته های دانشگاهی و در زیر مجموعه گروه آزمایشی ریاضی و فیزیک است و در زیر شاخه گروه مهندسی نیز قرار می گیرد. برای اولین بار رشته مهندسی رباتیک در دانشگاه شاهرود در سال 1381 معرفی شد و با توجه به نیاز مبرم جامعه به این رشته، دانشگاه های بیشتر این رشته را ارائه کردند.
در ادامه این مقاله از سایت انجام پروژه های دانشجویی کارت پروژه، به ارائه اطلاعات دقیقی در مورد توانایی های لازم، نحوه قبولی، مقاطع تحصیلی، دروس، برخی دانشگاه ها و بازارکار و درآمد این رشته میپردازیم.
توانایی های مورد نیاز برای تحصیل در رشته مهندسی رباتیک
رشته مهندسی رباتیک یکی از رشته های محبوب در مقطع کارشناسی است که امکان تحصیل در مقاطع بالاتر را فراهم می کند. اینکه بدانید برای تحصیل در این رشته نیاز به چه توانایی هایی دارید، موضوع مهمی است و به موفقیت شما در آینده کمک می کند. برای موفقیت در این رشته باید علاقه مند به تحقیق و کاوش باشید.
مهندسان رباتیک افراد بسیار کنجکاو و درون گرایی هستند. آن ها افکار منطقی دارند و می توانند به صورت مستقل کار کنند. توانایی کار تیمی برای حضور در شرکت ها و شروع به کار در حوزه های مختلف از جمله مهمترین ویژگی هایی هستند که باید به عنوان مهندس رباتیک داشته باشید تا بتوانید به موفقیت برسید. همچنین داشتن توانایی ها و مهارت های زیر نیز می توانند به شما برای موفقیت در این رشته کمک کنند.
- توانایی ساخت به صورت کاملا مهندسی و هوشمند
- به کارگیری خلاقیت و هوش برای ساخت تجهیزات
- توانایی کار کردن با نرم افزارهای مختلف همچون Webots، ADAMS، Catia
- داشتن قدرت تخیل و تجسم با دقت زیاد
- قوی در زمینه های مکانیک، الکترونیک و کامپیوتر
- تسلط روی علوم مهندسی
- توانایی حل مسائل پیچیده و تحلیل اطلاعات

نحوه قبولی در رشته مهندسی رباتیک
این رشته جزء رشته های زیر گروه آزمایشی ریاضی است. در سال های اخیر، بخش عمومی در کنکور ریاضی برداشته شده و شما باید حتما روی دروس تخصصی تسلط داشته باشید. ضریب دروس اختصاصی برای قبولی در این رشته شامل موارد زیر هستند:
- ریاضی با ضریب 4
- فیزیک با ضریب 3
- شیمی با ضریب 2
بنابراین، اولین اولویت شما باید این باشد که ریاضی خود را تقویت کنید و درصد بالایی از آن را بزنید. سپس اولویت خود را روی فیزیک بگذارید و در نهایت روی شیمی تمرکز کنید تا به موفقیت برسید.
مقاطع تحصیلی در مهندسی رباتیک
اگر رشته مهندسی رباتیک را با علاقه برای تحصیل انتخاب کرده اید باید بدانید که این رشته در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تدریس می شود. دروس آن در هر مقطع تحصیلی متفاوت است. طول دوره تحصیل در مقطع کارشناسی معمولا 4 سال، کارشناسی ارشد 2 تا 3 سال و دکتری بالای 6 سال است.
ممکن است در طول دوران تحصیل به عنوان دانشجوی رشته رباتیک، با پروژه های مختلفی مواجه شوید. ما انجام پروژه رباتیک شما را در هر زمینه ای باشد به عهده میگیریم.
مقطع کارشناسی در رشته مهندسی رباتیک
در مقطع کارشناسی این رشته شما موظف به گذراندن 140 واحد درسی هستید. واحدهای درسی شما طبق جدول زیر هستند:
نام درس | تعداد واحد |
دروس عمومی | 21 واحد |
دروس پایه | 22 واحد |
دروس اصلی | 62 واحد |
دروس تخصصی الزامی | 22 واحد |
دروس تخصصی اختیاری | 13 واحد |
دروس عمومی
- ادبیات فارسی
- زبان عمومی
- تربیت بدنی ۱
- تربیت بدنی ۲
- دو درس از دروس مبانی نظری اسلام
- یک درس از دروس اخلاق اسامی
- یک درس از دروس انقلاب اسلامی
- یک درس از تاریخ و تمدن اسلامی
- یک درس از دروس آشنایی با منابع اسلامی
دروس پایه
- ریاضی 1
- ریاضی 2
- آزمایشگاه فیزیک 1
- آزمایشگاه فیزیک 2
- معادلات دیفرانسیل
- برنامه سازی کامپیوتر
- محاسبات عددی
- فیزیک 1
- فیزیک 2
دروس اصلی
- زبان تخصصی
- الکترومغناطیس
- ریاضی مهندسی
- کارگاه برق
- کارگاه جوشکاری و ورق کاری
- کارگاه ماشین ابزار و ابزارسازی
- نقشه کشی صنعتی
- استاتیک
- مقاومت مصالح
- طراحی اجزاء
- دینامیک
- دینامیک ماشین
- مکانیک سیالات
- مدارهای الکتریکی
- ماشین های الکتریکی مستقیم و متناوب
- مدارهای منطقی
- تجزیه و تحلیل سیستم ها
- سیستم های کنترل خطی
- پروژه کارشناسی
- کارآموزی
- ریاضی
- معادلات دیفرانسیل
- برنامه سازی کامپیوتری
- محاسبات عددی
- فیزیک
دروس تخصصی الزامی
- رباتیک
- اصول میکروکامپیوترها
- ارتعاشات مکانیکی
- آزمایشگاه ربات
- سنسورهای ربات
- کنترل ربات
- طراحی مکانیزم ها
- الکترونیک قدرت و محرکه ها
دروس تخصصی اختیاری
سیستم های محرکه
- مدارهای وابسته
- کنترل فاز
- شبکه های عصبی
- طراحی ماشین به کمک کامپیوتر
- اندازه گیری الکتریکی
- یاتاقان و روغنکاری
- آزمایشگاه ارتعاشات و دینامیک ماشین
- علم مواد
- کنترل مدرن
سایر خدمات ما در حوزه های مرتبط با رباتیک
مقطع کارشناسی ارشد در رشته مهندسی رباتیک
آن دسته از دانشجویانی که علاقه مند به ادامه تحصیل هستند، می توانند پس از پایان دوره کارشناسی خود در مقطع کارشناسی رشته مهندسی رباتیک ادامه تحصیل دهند. طول دوره تحصیل در این رشته 2 تا 3 سال است و مهمترین بخش آن ارائه پایان نامه کارشناسی ارشد می باشد. تعداد کل واحدهای تحصیلی این رشته در مقطع کارشناسی ارشد 32 واحد است. دروس اصلی 12 واحد، دروس اختیاری 12 واحد، پایان نامه 6 واحد و سمینار نیز 2 واحد در نظر گرفته می شود. سمینار و پایان نامه واحدهای عملی هستند. در جداول زیر لیست دروس مقطع کارشناسی ارشد این رشته را مشاهده می کنید.
دروس اصلی | |
ریاضیات برای رباتیک | سینماتیک و دینامیک ربات ها |
ناوبری ربات ها | کنترل ربات |
بینایی ربات | هوش محاسباتی |
دروس اختیاری | |
مباحث ویژه در رباتیک | ربات های انسان نما |
ربات های پرنده | ربات های دریایی و زیر دریایی |
ریز ربات ها | بیو رباتیک |
دو درس از دروس ارشد برق، مکانیک و کامپیوتر | یک درس از دروس ارشد سایر رشته های مهندسی و یا علوم |
مقطع دکتری در رشته مهندسی رباتیک
در حال حاضر دانشگاه های محدودی در ایران در زمینه پذیرش رشته مهندسی رباتیک در مقطع دکتری فعال هستند. کلیه دانشجویانی که در مقطع دکتری دروس مرحله آموزشی را با موفقیت طی کنند، می توانند در آزمون جامع به صورت کتبی و شفاهی شرکت کنند که محتویات آن دروس تحصیلی تکمیلی است. قبولی در امتحان جامع این امکان را به دانشجویان دکتری می دهد که برای تدوین رساله که 18 واحد است و در هر ترم 6 واحد آن را دریافت می کنند، اقدام کنند.
رشته مهندسی رباتیک در کدام دانشگاه ها ارائه می شود؟
لازم است که کلیه داوطلبان کنکور پس از انتشار دفترچه آزمون در مورد اینکه رشته مهندسی رباتیک در کدام دانشگاه ها ارائه می شود، تحقیق کنند. هر ساله ممکن است به لیست بعضی از دانشگاه ها افزوده شود و در این لیست بعضی از دانشگاه ها نیز حذف گردند. از جمله دانشگاه های دولتی ارائه دهنده این رشته شامل:
- دانشگاه صنعتی همدان
- دانشگاه صنعتی سیرجان
- دانشگاه شاهرود
- دانشگاه مهندسی فناوری های نوین – قوچان
- دانشگاه اصفهان
به غیر از دانشگاه های دولتی ذکر شده، دانشگاه های آزاد و غیر دولتی نیز وجود دارند که حتی بدون کنکور نیز دانشجو پذیرش می کنند. از جمله این دانشگاه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد.
- دانشگاه آزاد واحد نجف آباد
- دانشگاه آزاد واحد بوشهر
- دانشگاه آزاد واحد شبستر
- دانشگاه آزاد واحد شهر مجلسی
- دانشگاه آزاد واحد بافت
- دانشگاه آزاد واحد لامرد
- دانشگاه آزاد واحد کازرون
- دانشگاه آزاد واحد میانه
- دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز
- دانشگاه آزاد اسلامی تهران شمال
- موسسه غیرانتفاعی اقبال لاهوری مشهد
- دانشگاه آزاد واحد کاشان
- دانشگاه آزاد واحد لاهیجان
- دانشگاه آزاد واحد علی آباد کتول
نحوه قبولی در رشته مهندسی رباتیک
بازار کار و درآمد رشته مهندسی رباتیک
وضعیت بازار کار این رشته مانند بسیاری از رشته های مهندسی دیگر کمی با ابهام مواجه است. با این حال رشته مهندسی رباتیک جزء رشته هایی است که معمولا استخدامی مستقیم نداشته و اگر هم شرکتی نیاز به این نیروها داشته باشد، شرکت دانش بنیان یا شرکت خصوصی است که حقوق نسبتا پایینی را برای کارکنان خود در نظر می گیرد. شما با داشتن پروژه های مختلف می توانید در این رشته درآمد داشته باشید. به خصوص اگر به حوزه هوش مصنوعی وارد شوید، درآمد خوبی برای شما دست و پا خواهد شد.
نتیجه گیری
رشته مهندسی رباتیک جزء رشته های پرطرفدار در زیر گروه ریاضی و فیزیک است. این رشته به طراحی، ساخت و اجرای ربات ها می پردازد و نقش مهمی را در پیشرفت جامعه ایران دارد. در حال حاضر امکان تحصیل در هر سه مقطع تحصیلی در این رشته وجود دارد. وضعیت مهاجرت پذیری این رشته نیز با توجه به نیاز کشورها بسیار خوب است.
مقاله پیشنهادی: معرفی گرایش هوش مصنوعی و رباتیک
سوالات متداول
رشته مهندسی رباتیک چیست؟
رشته مهندسی رباتیک یک رشته تخصصی در زمینه طراحی و ساخت ربات ها و بهینه سازی آن ها در جوامع مختلف با اهداف مورد نیاز است.
آیا رشته مهندسی رباتیک بدون کنکور است؟
در بعضی از دانشگاه های آزاد و پیام نور بدون کنکور ارائه می شود، اما برای پذیرش در دانشگاه های دولتی ملزم به دادن کنکور هستید.
رتبه قبولی رشته مهندسی رباتیک چقدر است؟
بسته به نوع دانشگاه انتخابی و رقابت موجود کاملا متفاوت است. اما در دانشگاه های دولتی معمولا رتبه های زیر 1000 برای قبولی نیاز است.
ارسال پاسخ