یکی از مفاهیم جدیدی که دانشجویان ارشد در این مقطع با آن روبرو می شوند انجام سمینار است. اما سمینار ارشد چیست؟ آیا تمام دانشجویان مقطع ارشد ملزم به ارائه سمینار هستند؟ در پاسخ باید بگوییم که سمینار ارشد یکی از واحدهای درسی این مقطع محسوب می شود که معمولا در ترم 2 یا 3 ارشد اخذ می گردد.
دانشجویان مقطع ارشد به ویژه آن دسته از دانشجویانی که می خواهند به طور قوی روی پایان نامه تمرکز کنند، باید سمینار را جدی بگیرند. چرا که سمینار ارشد در واقع پیش زمینه ای برای ارائه پروپوزال و تز دانشگاهی می باشد. در این مطلب قرار است کمی بیشتر در مورد سمینار ارشد صحبت کنیم پس تا انتها همراه ما باشید.

سمینار ارشد چیست؟ یک درس دو واحدی در مقطع فوق لیسانس
سمینار یکی از دروس دو واحدی در مقطع فوق لیسانس است که دانشجویان در طی آن نکات و مفاهیم ارائه مقاله، ارائه پروژه و ارائه پروپوزال و پایان نامه را می آموزند. هدف از سمینار ارشد آشنا نمودن دانشجویان این مقطع با شیوه های موثر و اصولی تحقیقات و پژوهش روی یک موضوع خاص می باشد.
دانشجو در سمینار ارشد مقالات متعددی را انتخاب می کند که همگی حول یک موضوع خاص انجام شده اند. در جلسه سمینار ارشد دانشجو موظف است در مورد تاریخچه پژوهش هایی که تا کنون در مورد آن موضوع انجام شده یک ارائه قابل قبول انجام دهد. اینکه موضوع مورد نظر چه پتانسیل هایی برای انجام تحقیقات آتی دارد و چه نوع خلاقیت و نوآوری هایی را می توان وارد این حوزه کرد همگی از موارد مهمی هستند که باید در سمینار ارشد مطرح شوند.
آیا سمینار ارشد باید مرتبط با موضوع پایان نامه باشد؟
در سمینار ارشد لزومی برای ارائه یک موضوع مرتبط با پایان نامه وجود ندارد چرا که این درس صرفا یک شبیه سازی کوچک از جلسه ارائه پایان نامه است و هدف از آن، آماده سازی دانشجو برای ارائه پروپوزال و پایان نامه می باشد. دانشجو در قالب سمینار ارشد روش صحیح جستجوی مقالات، رفرنس دهی، روش تحقیق، روش پیدا کردن منابع معتبر و شیوه صحیح ارائه را می آموزد. بنابراین در جلسه پروپوزال و پایان نامه می تواند با تسلط بسیار بیشتری حاضر شود.
هر چند که برخی اساتید توصیه می کنند بهتر است موضوع سمینار هم جهت با موضوع پایان نامه باشد اما برخی دیگر از اساتید بر این باورند که ترم 2 ارشد هنوز زمان خوبی برای تعیین موضوع پایان نامه نیست و دانشجو به پختگی لازم برای تعیین موضوع نرسیده است. از طرفی ممکن است موضوع پایان نامه در طی دوره تحصیل تغییر کند. بنابراین می توان موضوع سمینار ارشد را یک موضوع عمومی در نظر گرفت. هم راستا بودن موضوع سمینار ارشد و پایان نامه مزیت یک مزیت عالی دارد و آن هم صرفه جویی در زمان نگارش تاریخچه پژوهش پایان نامه می باشد.

آیا سمینار ارشد قالب خاصی دارد؟
سمینار ارشد قالب واحد و از پیش تعیین شده ای ندارد. در واقع دانشجویان ارشد هر دانشگاه موظف اند طبق قالب تعیین شده دانشگاه خود پیش بروند. این قالب ممکن است در هر دانشگاه متفاوت باشد. گزارش سمینار ارشد باید حتما مکتوب باشد و در تاریخ تعیین شده ارائه شود.
درست است که سمینار ارشد قالب خاصی ندارد اما ساختار آن در همه دانشگاه ها یکسان است. موارد مهمی که باید در ساختار سمینار ارشد آورده شوند به شرح زیر می باشند:. هر سمیناری باید این بخش ها را داشته باشد در غیر این صورت مورد تایید استاد راهنما نخواهد بود.
- عنوان سمینار
- چکیده مختصر در حدود 100 تا 200 کلمه
- مقدمه
- پیشینه تحقیق
- روش تحقیق
- پیکره تحقیق شامل تحلیل داده ها، تحلیل دستاوردها، بحث و بررسی و بحث پیرامون روش های محاسباتی
- نتیجه گیری
- رفرنس دهی
اگر به دنبال اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، پیشنهاد میکنم مقاله” نحوه نوشتن سمینار ارشد (0 تا 100 تضمینی)” را مورد مطالعه قرار دهید.
آیا سمینار ارشد تاثیری روی معدل دارد؟
از آنجایی که سمینار ارشد یکی از واحدهای درسی در مقطع فوق لیسانس محسوب می شود، تاثیر مستقیم روی معدل شما خواهد داشت. اما از آنجایی که این درس، یک درس دو واحدی است تاثیر آن به مراتب کمتر از دروس تخصصی شما می باشد. در برخی دانشگاه ها درس سمینار به شکل یک درس اختیاری ارائه می شود. بنابراین شما در مورد اخذ یا عدم اخذ این درس حق انتخاب دارید. با این حال توصیه می شود که دانشجویان مقطع ارشد این واحد درسی را اخذ کنند تا آمادگی بیشتری برای ارائه پایان نامه با ضریب 6 داشته باشند.

مدت زمان ارائه سمینار ارشد چقدر است؟
شما برای ارائه سمینار ارشد زمان زیادی ندارید. بنابراین باید بتوانید تمام مطالب گردآوری شده را در مدت زمان 15 تا 20 دقیقه ارائه دهید. طولانی شدن ارائه سمینار ارشد از دید اساتید شامل امتیاز منفی می شود. داشتن یک پاورپوینت منظم، اصولی و دقیق کمک می کند تا بتوانید مدیریت زمان خوبی در مورد ارائه سمینار ارشد داشته باشید.
داشتن حداکثر 25 اسلاید برای یک سمینار، مناسب به نظر می رسد. شما نباید اسلایدهای بی مورد را در ارائه سمینار خود جای دهید چرا که مجبور می شوید برای مدیریت وقت برخی اسلایدها را رد کنید که این خود یک امتیاز منفی محسوب می شود.
مقاله پیشنهادی: چگونگی برگزاری سمینار از ثبت نام تا تبلیغات

تفاوت پروپوزال و سمینار ارشد چیست؟
ممکن است برخی افراد به اشتباه تصور کنند که سمینار ارشد و پروپوزال یکی هستند. در حالی که این تصور غلط است. این دو هم در ساختار و هم در هدف متفاوت می باشند. برخی از تفاوت های عمده بین سمینار و پروپوزال را در ادامه عنوان کرده ایم:
- در سمینار ارشد مهارت های تحقیقاتی دانشجو تقویت می شود در حالی که در پروپوزال دانشجو موظف است استاد خود را در مورد موضوع انتخابی قانع کند. بنابراین اهمیت موضوع در پروپوزال به مراتب بیشتر است. شما باید یک موضوع کاملا شفاف را به عنوان موضوع انتخابی پایان نامه تان ارائه دهید.
- برای انجام سمینار ارشد باید در ابتدا تعدادی مقاله با موضوعات مرتبط را جمع آوری کنید و آموخته های خود را مطابق با اصول و چهارچوب های روش تحقیق ارائه دهید. این ارائه معمولا در قالب پاورپوینت صورت می گیرد. این در حالی است که موضوع پروپوزال باید دقیق و شفاف باشد. برای انجام پروپوزال به بررسی تعداد مقالات بسیار بیشتری نیاز است و از طرفی نباید مانند سمینار صرفا به نتیجه گیری های دیگران اکتفا کرد و آن ها را بیان نمود. دانشجو در ارائه پروپوزال موظف است دیدگاه های خود را بیان کند در حالی که در ارائه سمینار ارشد چنین چیزی وجود ندارد و صرفا دیدگاه های دیگران بیان می شود.
- سمینار ارشد و پروپوزال از لحاظ ساختاری کاملا متفاوت هستند. در سمینار شما باید به ترتیب بخش هایی مانند عنوان، چکیده، مقدمه، پیشینه تحقیق، روش تحقیق، پیکره تحقیق و نتیجه گیری و منایع داشته باشید. در حالی که در پروپوزال نیازی به چکیده و نتیجه گیری نیست. در پروپوزال به جای نتیجه گیری باید دستاوردهای احتمالی تحقیق را بیان کنید.
- سمینار ارشد می تواند حداکثر شامل 8000 کلمه باشد در حالی که پروپوزال نباید حجم زیادی داشته باشد. حجم پروپزوال معمولا بین 2000 تا 3500 کلمه است.
مقاله پرطرفدار مرتبط: تفاوت بین وبینار و سمینار + مزایا و معایب هر یک
کلام پایانی
سمینار ارشد نتایج تمام تحقیقاتی است که در مورد یک موضوع خاص صورت گرفته اند. هدف از انجام سمینار ارشد را می توان تقویت مهارت دانشجو در زمینه تحقیق و پژوهش آنلاین دانست. دانشجو در سمینار ارشد توجه ویژه ای به مدل های علمی و اصول تحقیق علمی دارد و در کنار این موارد باید اهمیت خاصی به رعایت قواعد دستوری و نگارشی بدهد.
دانشجو در پایان سمینار توسط اساتید محک زده می شود و نقاط ضعف و قوت خود را در انجام یک تحقیق اصولی متوجه می شود. در نتیجه آمادگی کافی برای ارائه پروپوزال و پایان نامه را پیدا خواهد کرد.
ارسال پاسخ