حالا که وقت انتخاب رشته شده، احتمالا می خواهید بدانید که مهندسی برق بهتره یا مکانیک؟ این دو رشته جزء رشته های پرطرفدار به ویژه در آقایان هستند. در اینکه هر دو بازار کار و درآمد خوبی دارند، شکی نیست؛ اما این تلاش شما و مهارت هایی که کسب کرده اید است که می تواند روی درآمد شما در حوزه مهندسی برق و مکانیک تاثیرگذار باشد. اگر میان انتخاب این دو رشته مردد هستید، این مقاله راهنمای جامعی برای شما است.
در این مقاله از سایت انجام پروژه های دانشجویی کارت پروژه رشته های برق و مکانیک را از جنبه های زیر بررسی میکنیم:
- تعریف رشته های برق و مکانیک
- میزان سختی مهندسی برق و مکانیک
- مقایسه گرایش های تحصیلی دو رشته
- حوزه کاری و بازار کار رشته برق و مکانیک
- میزان درآمد رشته برق و مکانیک
- مهاجرت پذیری فارغ التحصیلان دو رشته
- رشته برق یا مکانیک؟

معرفی رشته مهندسی برق
مهندسی برق یکی از رشته های مهندسی در ایران و جهان است که در آن دانشجویان به یادگیری الکتریک، الکترونیک و الکترومغناطیس می پردازند. در این رشته می توانید با پیش زمینه محاسباتی قوی، به تحلیل و بررسی موراد مهم محاسباتی بپردازید و سیستم های مختلف مداری را نیز مورد تحلیل و بررسی قرار دهید. در این رشته مهندسان در زمینه توزیع و تولید انرژی الکتریسیته فعالیت می کنند. همچنین برای ارزیابی سیستم های انرژی و معرفی کاربردهای جایگزین برای تقویت عملکرد فنی تجهیزات و تاسیسات، بهترین خدمات از سوی مهندسان برق ارائه می شوند.
ما در کارت پروژه این افتخار را داریم که خدمات متنوعی از رشته برق از جمله موارد زیر را به شما ارائه دهیم:
مقالات پیشنهادی:
- معرفی برق قدرت گرایش پست و انتقال
- بررسی گرایشهای رشته برق و کاربردهای آنها
- رشته مهندسی برق کنترل چیست؟ مزایا، معایب و هر آنچه نیاز است بدانید
- رشته برق خودرو بهتر است یا مکانیک، تصمیمی سر نوشت ساز

معرفی رشته مهندسی مکانیک
رشته مهندسی مکانیک یکی از قدیمی ترین رشته های مهندسی است که در آن به تحلیل، بررسی و ساخت تجهیزات مکانیکی در حوزه های مختلف می پردازند. با این رشته می توان نیروهای وارده بر اجسام را تحلیل و بررسی نمود و تجهیزات بهینه ای را با توجه به نیروهای وارد شده ساخت. رشته مهندسی مکانیک دربرگیرنده تمامی علوم و فنونی است که با تولید و تبدیل و توزیع حرارت و نیرو سر و کار دارد، از همین جهت می تواند حوزه کاری بسیار متنوعی داشته باشد.
برخی خدمات مرتبط با مکانیک:
مقالات پیشنهادی:
آیا مهندسی مکانیک برای خانم ها خوب است؟
مقایسه رشته برق و مکانیک
قبل از اینکه به مقایسه رشته برق و مکانیک بپردازیم این نکته را یادآور شویم که این دو رشته بسیار به یکدیگر مرتبط اند. جهان بدون مهندسان مکانیک و برق کارها را سپری نمی کند. اگر مهندس برق وجود نداشته باشد، فعالیت های مکانیکی مختل می شوند و برعکس. بنابراین، در ارزشمندی این دو رشته شکی نیست؛ اما این دو رشته از جنبه های مختلفی همچون حوزه کاری، مهاجرت پذیری در آینده، میزان سختی دروس، درآمد و … با یکدیگر متفاوت اند که در ادامه دقیقتر در مورد آن ها صحبت می کنیم.
میزان سختی مهندسی برق و مکانیک
در مقایسه رشته برق و مکانیک می توان بیان کرد که هر دو جزء رشته های مهندسی که با فیزیک و ریاضی سر و کار دارند، محسوب می شوند. در مقطع کارشناسی مکانیک باید 142 واحد درسی و در مقطع کارشناسی برق باید از 141 واحد درسی بخوانید. دروس مهندسی مکانیک بیشتر در زمینه فیزیک هستند و حدود 20 درصد از دروس را نیز ریاضیات تشکیل می دهند؛ اما دروس مهندسی برق بیشتر در زمینه ریاضیات هستند و حدود 20 درصد از این دروس را فیزیک تشکیل می دهند.
اگر به تحلیل سیستم ها و مدارها علاقه مند باشید، مهندسی برق برای شما آسان است؛ اما اگر به دنبال محاسبات فیزیک و استفاده از فرمول های مختلف برای محاسبه نیرو و بررسی علم مواد هستید، مهندسی مکانیک برای شما آسانتر خواهد بود. در واقع، میزان سختی مهندسی برق و مکانیک برای هر یک از شما متفاوت است و بستگی به سلایق و نظرات شخصیتان دارد.
مقایسه گرایش های تحصیلی دو رشته
در رشته مهندسی برق گرایش های تحصیلی پولساز و تخصصی وجود دارند که شامل مخابرات، الکترونیک، کنترل و قدرت هستند. رشته مهندسی مکانیک نیز دارای گرایش های متفاوتی از جمله طراحی جامدات، حرارت و سیالات، ساخت و تولید، تبدیل انرژی و مهندسی دریا می باشند. با توجه به توضیحات داده شده می توان متوجه شد که گرایش های تحصیلی در رشته مهندسی مکانیک متنوعتر و گستردگی بیشتری نسبت به رشته مهندسی برق دارد.
هر دو رشته دارای گرایشی به نام مهندسی پزشکی نیز هستند که هم درآمد خوبی دارد، هم مهاجرت پذیر است؛ اما مهندسی پزشکی گرایش بیوالکتریک دارای مباحث الکتریکی و تعمیرات تجهیزات پزشکی است و مهندسی پزشکی گرایش بیومکانیک دارای مباحث مکانیکی و ساخت تجهیزات مهندسی پزشکی است.
خدمات پرطرفدار مرتبط با گرایش های برق و مکانیک
انجام پروژه الکترونیک | انجام پروژه کنترل | انجام پروژه مخابرات
انجام پروژه جامدات | انجام پروژه حرارت و سیالات | انجام پروژه ساخت و تولید | انجام پروژه تبدیل انرژی
مطالعه مقاله زیر را از دست ندهید:
بررسی گرایش های رشته مکانیک و کاربردهای آنها
حوزه کاری و بازار کار رشته برق و مکانیک
بازار کار رشته مهندسی برق و مکانیک به ویژه در شهرهای صنعتی و دارای کارخانه مناسب است. تقریبا تفاوت زیادی میان بازار کار این دو رشته وجود نداشته و اکثر شرکت ها و کارخانه ها نیاز به تعداد نیروی یکسانی از مهندسی برق و مکانیک می باشند. با این حال مسئولیت های کاری این دو رشته کمی با یکدیگر متفاوت اند که شامل:
مهندسان مکانیک
- رفع عیوب سیستم های مکانیکی، شناسایی مشکلات و ارائه راهکارهایی برای تعمیرات فنی و تخصصی
- نظارت بر فرآیند تولید و ساخت محصولات مطابق با استانداردهای روز جهانی
- طراحی و توسعه محصولات مکانیکی جدید از جمله ابزارهای ساده تا ماشین آلات پیچیده صنعتی
- بهینه سازی کلی فرآیندها و کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری در تولید
- طراحی خط تولید و بهینه سازی عملکرد آن
مقاله مرتبط: چند نمونه پر طرفدار از مشاغل مهندسی مکانیک
مهندسان برق
- طراحی و ساخت تجهیزات الکترونیک از جمله تراشه های کوچک کامپیوتری و سیستم های قدرتمند و بزرگ
- توسعه سیستم های کنترلی و طراحی و پیاده سازی سیستم هایی با عملکرد مناسب
- تحلیل و بهبود سیستم های قدرت و توزیع شبکه های برق
- توسعه منابع انرژی تجدیدپذیر و تحقیق و توسعه آن ها
- طراحی و توسعه در حوزه مدارهای الکتریکی
- نظارت بر فرآیند تولید و آزمایشات مختلف محصولات
- ارائه مشاوره فنی و تخصصی در حوزه برق و الکتریسیته
میزان درآمد رشته برق و مکانیک
اگر کمی در حوزه کاری فعالیت کرده باشید و یا اطلاعاتی در این زمینه داشته باشید، می دانید که میزان درآمد هیچ رشته ای ثابت نیست. اینکه درآمد مهندسی برق بهتره یا مکانیک، موضوعی است که احتمالا ذهن بسیاری از شما را درگیر خود کرده است. در حالت کلی، رده شغلی مهندسان برق و مکانیک بسیار متفاوت است. اگر حقوق بگیر باشید، می توانید بین 12 میلیون تومان تا بیش از 30 میلیون تومان در هر دو رشته درآمد داشته باشید؛ اما اگر بخواهید به صورت پروژه ای کار کنید، درآمد شما بسیار متغیر خواهد بود. در مجموع، میزان درآمد هر دو رشته بستگی به شغلی که انتخاب کرده اید، بستگی دارد.
مهاجرت پذیری فارغ التحصیلان دو رشته
اینکه مهندسی برق بهتره یا مکانیک وابسته به مهاجرت پذیری این دو رشته نیز هست. هم رشته مکانیک و هم رشته برق، مهاجرت پذیری بسیار خوبی دارند. از آنجایی که در هر کشور صنعتی و غیر صنعتی، حضور مهندسان برق و مهندسان مکانیک الزامی است، در هر دو رشته که تحصیل کرده باشید و رزومه خوبی برای خودتان کسب کرده باشید، می توانید مهاجرت کاری و تحصیلی داشته باشید. به خصوص گرایش های نوین این دو رشته شامل مهندسی پزشکی، محبوبیت زیادی برای مهاجرت در کشورهای مختلف دارند.
مقالات مرتبط و مفید:
- بهترین دانشگاه های مهندسی مکانیک ایران
- بهترین کشورها برای مهاجرت مهندسی مکانیک
- بهترین دانشگاه های مهندسی مکانیک جهان

رشته برق یا مکانیک؟
واقعیت این است که پاسخ واضحی برای سوال مهندسی برق بهتره یا مکانیک وجود ندارد. شما به عنوان یک دانشجو باید بدانید که هر دو رشته طرفداران زیادی دارند و قبول شدن در آن ها در دانشگاه های مطرح سخت است. برای اینکه بهترین رشته را انتخاب کنید، باید به علاقه خودتان توجه داشته باشید.
اگر به طراحی سیستم های کامپیوتری، تحلیل مدار، برق کشی و موارد این چنینی علاقه مند هستید، رشته مهندسی برق یکی از بهترین انتخاب ها برای شما است؛ اما اگر به طراحی و ساخت قطعات مکانیکی، فعالیت در حوزه تعمیرات تجهیزات و سروس و نگهداری از تاسیسات و تجهیزات علاقه مند هستید، مهندسی مکانیک انتخاب بهتری برای شماست.
در اینجا خلاصهای از محتوای ارائهشده به صورت جدول کاربردی آورده شده است:
موضوع | مهندسی برق | مهندسی مکانیک |
---|---|---|
تعریف | رشتهای که به الکتریسیته، الکترونیک و الکترومغناطیس میپردازد. | رشتهای که به تحلیل، طراحی و ساخت تجهیزات مکانیکی میپردازد. |
حوزه کاری | تولید و توزیع انرژی الکتریکی، طراحی مدارها، سیستمهای کنترلی و الکترونیکی. | طراحی و ساخت تجهیزات مکانیکی، تحلیل نیروها، بهینهسازی فرآیندهای تولید. |
گرایشهای تحصیلی | مخابرات، الکترونیک، کنترل، قدرت. | طراحی جامدات، حرارت و سیالات، ساخت و تولید، تبدیل انرژی، مهندسی دریا. |
میزان سختی دروس | بیشتر مبتنی بر ریاضیات (حدود 80%) و کمتر فیزیک (حدود 20%). | بیشتر مبتنی بر فیزیک (حدود 80%) و کمتر ریاضیات (حدود 20%). |
بازار کار | طراحی و توسعه سیستمهای الکتریکی، تحلیل شبکههای برق، انرژیهای تجدیدپذیر. | طراحی و ساخت ماشینآلات، بهینهسازی خط تولید، تعمیر و نگهداری تجهیزات مکانیکی. |
درآمد | بین ۱۲ تا ۳۰ میلیون تومان (بسته به تجربه و موقعیت شغلی). | بین ۱۲ تا ۳۰ میلیون تومان (بسته به تجربه و موقعیت شغلی). |
مهاجرتپذیری | مهاجرتپذیری بالا به دلیل نیاز جهانی به مهندسان برق. | مهاجرتپذیری بالا به دلیل نیاز جهانی به مهندسان مکانیک. |
انتخاب رشته | مناسب برای علاقهمندان به تحلیل مدارها، الکترونیک و سیستمهای کنترلی. | مناسب برای علاقهمندان به طراحی مکانیکی، تحلیل نیروها و ساخت تجهیزات. |
سخن پایانی
مهندسی برق بهتره یا مکانیک؟ این سوال بسیاری از شمایی است که می خواهید در یک رشته خوب تحصیل کنید و در آن به درآمد بالایی برسید. با پیشرفت تکنولوژی و دستیابی به دانش تخصصی و علمی در حوزه های مختلف، جواب دادن به این سوال یک اشتباه محض است. هر دو رشته رشته های خوب مهندسی هستند و حتی نمی توان آن ها را در مقابل یکدیگر قرار داد. هر دو در کنار یکدیگر در کارخانه ها و شرکت های مختلف مشغول به کار می شوند. بهترین راه برای انتخاب رشته، توجه به علاقه و هدف زندگی است.
سوالات متداول
رشته مهندسی برق بهتره یا مکانیک؟
رشته مهندسی برق دارای دروس مربوط به برق و الکتریک و مدارهای مختلف است و رشته مهندسی مکانیک بیشتر به تحلیل و بررسی سیستم های مکانیکی می پردازد. هر دو رشته خوبی اند، باید بر اساس علایق خود انتخاب کنید.
درآمد رشته مهندسی برق بیشتره یا مکانیک؟
بستگی به شرایط کاری و شغلی که انتخاب کرده اید دارید. معمولا تفاوت مشخصی میان میزان درآمد مهندسی برق و مکانیک وجود ندارد و هر دو درآمد تقریبا مشابهی با یکدیگر دارند.
کلاس کاری مهندسی برق بهتره یا مکانیک؟
کلاس کاری مهندسی برق و مکانیک با یکدیگر مشابه است و هر دو در کارخانه ها و شرکت ها با درجه خوب استخدام می شوند.
ارسال پاسخ